Firmele se plang de costurile mari cu productia si forta de munca. Evaluare cu privire la cele mai presante probleme ale companiilor (Document)
05 July 2024 14:22 Lumea Banilor 792Firmele autohtone estimeaza ca cele mai mari dificultati in activitatea desfasurata in ultimele sase luni provin din sfera costurilor pe care le inregistreaza cu productia sau forta de munca (54 la suta din totalul companiilor), se arata in sondajul privind accesul la finantare al companiilor nefinanciare din Romania, iunie 2024, realizat de Banca Nationala a Romaniei.
Conform documentului, situatia financiara a firmelor s-a deteriorat usor in primul semestru al anului 2023, iar capacitatea companiilor nefinanciare de acoperire a dobanzilor din rezultatul net s-a diminuat, pe fondul unui profit in scadere si al costurilor de finantare in crestere. In acest context, firmele autohtone estimeaza in sondajul curent ca cele mai mari dificultati in activitatea desfasurata in ultimele sase luni provin din sfera costurilor pe care le inregistreaza cu productia sau forta de munca (54 la suta din totalul companiilor):
“Presiunea costurilor in crestere este raportata cu precadere de firmele mari (58 la suta, +4 puncte procentuale fata de raspunsurile IMM), unde se observa o crestere accentuata a preocuparilor pentru acest factor comparativ cu rezultatele sondajului din 2023 (+11 la suta).
Costuri mai mari cu personalul
La nivel sectorial, aceeasi problema a costurilor este semnalata ca avand cea mai mare importanta in special de catre firmele din industrie, comert si constructii, (68 la suta, 56 la suta, respectiv 54 la suta), spre deosebire de cele din agricultura, pentru care costurile sunt o problema presanta in cazul a doar aproximativ 45 la suta din raspunsuri. Totodata, firmele din domeniul serviciilor au indicat in cea mai mare proportie ca aceasta problema a fost una scazuta sau foarte scazuta.
In timp ce costurile cu personalul au crescut, disponibilitatea fortei de munca s-a diminuat ca importanta in randul problemelor identificate de companiile nefinanciare la nivel agregat, ca urmare a relevantei in scadere provenind din partea IMM, in timp ce in cazul corporatiilor ponderea problemei lipsei fortei de munca a sporit semnificativ, fiind cea mai presanta problema indicata pentru ultimele sase luni.
Rezultatul reiese in contextul in care situatia precara a fortei de munca bine calificata si problema demografica reprezinta o vulnerabilitate structurala la nivel national.
In structura sectoriala, lipsa fortei de munca bine pregatita este o problema in special in cazul companiilor care activeaza in constructii si imobiliare, cu o crestere anuala de 7 puncte procentuale a ponderii firmelor care indica acest lucru si este raportata cel mai des in cazul firmelor din Capitala si Ilfov, comparativ cu alte regiuni.
>>Raportul BNR