Finantele schimba regulile privind cesiunea banilor pe care romanii trebuie sa ii incaseze (Proiectul)
Ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto) propune prin Proiectul de Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala ca cesiunea sumelor de restituit/de rambursat sa se efectueze numai in situatia in care cesionarul inregistreaza obligatii bugetare restante.
In Nota de Fundamentare se arata ca potrivit actualelor prevederi, sumele de rambursat din TVA sau de restituit pot fi cesionate unei alte persoane, fara a se reglementa faptul ca cesionarul trebuie sa inregistreze obligatii fiscale restante care sa fie stinse cu aceste sume de restituit:
“Fara a exista o astfel de prevedere, contribuabilii isi pot instraina aceste venituri prin intelegeri cu alte persoane, intrucat in cazul in care, cesionarul nu are datorii, acesta din urma poate solicita restituirea in locul cedentului”.
Ministerul de Finante justifica schimbarea prin faptul ca prin aceasta forma de transfer a sumelor de bani intre cedent si cesionar, fara ca cesionarul sa inregistreze obligatii fiscale restante, s-ar putea periclita recuperarea de catre alti creditori a sumelor de bani ce li se cuvin de la cedent, avand in vedere ca acestea nu vor mai fi derulate prin conturile bancare ale cedentului.
Prezentam modificarea dorita de Ministerul Finantelor:
“Se propune completarea art. 28 din Codul de procedura fiscala cu un nou alineat, respectiv alineatul (4), care sa prevada faptul ca, cesiunea sumelor de restituit/de rambursat se efectueaza numai in situatia in care cesionarul inregistreaza obligatii bugetare restante. Conform prevederilor actuale, sumele de rambursat din TVA sau de restituit, pot fi cesionate unei alte persoane, fara a se reglementa faptul ca, cesionarul trebuie sa inregistreze obligatii fiscale restante care sa fie stinse cu aceste sume de restituit.
Fara a exista o astfel de prevedere, contribuabilii isi pot instraina aceste venituri prin intelegeri cu alte persoane, intrucat in cazul in care, cesionarul nu are datorii, acesta din urma poate solicita restituirea in locul cedentului.
Prin introducerea conditiei ca cesionarul sa inregistreze datorii, statul se asigura ca aceasta forma de transfer a banilor, se realizeaza cu scopul intoarcerii acestora sub forma de venituri la buget. In fapt, sumele de bani pe care cedentul trebuie sa le plateasca cesionarului sunt rezultate din relatii comerciale, astfel ca, in cazul in care cesionarul nu inregistreaza obligatii fiscale restante, cedentul ar putea sa-si respecte clauzele contractuale comerciale prin solicitarea restituirii sumei pe care o are de incasat de la buget si plata acesteia catre cesionar.
Prin aceasta forma de transfer a sumelor de bani intre cedent si cesionar, fara ca cesionarul sa inregistreze obligatii fiscale restante s-ar putea periclita recuperarea de catre alti creditori a sumelor de bani ce li se cuvin de la cedent, avand in vedere ca acestea nu vor mai fi derulate prin conturile bancare ale cedentului”.
Iata ce prevede in prezent articolul 28 din Codul de procedura fiscala:
Dispozitii privind cesiunea creantelor fiscale ale contribuabilului/platitorului
(1) Creantele fiscale privind drepturi de rambursare sau de restituire ale contribuabilului/platitorului pot fi cesionate numai dupa stabilirea lor prin decizie de restituire;
(2) Cesiunea produce efecte fata de organul fiscal competent numai de la data la care aceasta i-a fost notificata;
(3) Desfiintarea cesiunii sau constatarea nulitatii acesteia ulterior stingerii obligatiei fiscale nu este opozabila organului fiscal.