Finantele pregatesc modificarea Codului Fiscal. Noile reguli privesc declaratia privind impozitul pe venit si contributiile sociale (Proiectul)
Ministerul de Finante a pus in transparenta publica Proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal. Printre altele, se instituie noi reguli cu privire la declaratia privind impozitul pe venit si contributiile sociale.
Astfel, se propune eliminarea obligatiei de a depune in anul curent Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru declararea venitului estimat, a impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, capitolul privind veniturile estimate, precum si pentru toate celelalte situatii in care intervin modificari/recalculari/rectificari ale acestora.
Masura are in vedere simplificarea obligatiei de declarare de catre contribuabil a obligatiilor fiscale datorate intr-un an fiscal, avand in vedere faptul ca obligatiile fiscale privind impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, datorate de persoanele fizice, sunt certe si devin scadente la data de 25 mai a anului urmator celui in care s-au realizat veniturile, in functie de venitul realizat, oricare ar fi fost nivelul venitului estimat.
Actualele prevederi
Potrivit reglementarilor legale in vigoare, declararea veniturilor si determinarea impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii pentru veniturile realizate de persoanele fizice se efectueaza prin autoimpunere pe baza Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, care cuprinde un capitol (Cap. II) privind veniturile estimate pentru anul curent si impozitul pe venit, respectiv contributiile sociale aferente acestora, si un capitol (Cap. I) referitor la veniturile realizate si impozitul pe venit, respectiv contributiile sociale datorate pentru anul fiscal anterior. In cursul anului fiscal in care se realizeaza veniturile, se stabilesc obligatii fiscale estimate, determinate pe baza veniturilor estimate de contribuabil, acestea fiind definitivate ulterior, la inchiderea anului fiscal, pe baza venitului realizat. In acest scop, Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se depune ori de cate ori intervine o modificare a veniturilor estimate. Impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, calculate in baza venitului estimat sunt provizorii pana la definitivarea anului fiscal.
Bataie de cap pentru contribuabili
Schimbarile sunt motivate in Nota de Fundamentare prin faptul ca frecventa depunerii Declaratiei unice in cazul estimarii/modificarii/recalcularii/rectificarii veniturilor ingreuneaza atat activitatea contribuabililor cat si a organului fiscal, prin completarea si, respectiv procesarea unor declaratii care contin date estimate, irelevante in conditiile in care obligatiile fiscale se definitiveaza prin Declaratia unica care se depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui in care s-au realizat veniturile, prin declararea veniturilor realizate.
“Totodata, se propune eliminarea obligatiei depunerii in anul curent a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice in cazul contribuabililor care in cursul anului fiscal incep sau inceteaza o activitate, precum si cei care intrerup temporar activitatea sau intra in suspendare temporara a activitatii potrivit legislatiei in materie, precum si in situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale sau in cazul rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor de inchiriere incheiate intre parti. In aceste cazuri persoanele fizice au obligatia depunerii declaratiei unice, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
Se clarifica faptul ca persoanele fizice care, in anul fiscal pentru care au obligatia depunerii Declaratiei unice, au desfasurat activitati independente pentru care venitul se determina in sistem real, si au inregistrat pierdere fiscala sau un venit net anual egal cu zero, nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, respectiv diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate si pot opta pentru plata acesteia”, arata Ministerul de Finante.