Grid star
business capital

Finantele cauta bani ca sa acopere gaura din buget. Solutia gasita, imprumut de la populatie cu dobanda

Statul vinde din nou titluri de stat pentru a face rost de bani la buget, avand in vedere ca deficitul a ajuns la 80,87 miliarde lei, respectiv 4,57% din Produsul Intern Brut (click aici pentru a citi).

Astfel, Ministerul Finantelor lanseaza miercuri, 2 octombrie 2024, o noua emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populatie. A cincea editie a programului de titluri de stat FIDELIS va contine titluri de stat in lei, cu scadente de 1 an si 5 ani si dobanzi anuale de 5,85% si, respectiv, 7%, si titluri de stat in euro, cu scadente de 1 an si 5 ani si dobanzi anuale de 3,95%, respectiv, 5%.
Valoarea nominala a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea in lei si 100 de euro pentru emisiunea in euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv, 1.000 de euro.
In procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de catre bancile intermediare, iar veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital sunt neimpozabile. De asemenea, exista posibilitatea de a vinde titlurile inainte de scadenta, primind dobanda aferenta perioadei de detinere.
Transa dedicata donatorilor de sange se va aplica pentru titlurile de stat emise in lei, cu scadenta la un an, avand o dobanda de 6,85%. De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scaderea de zece ori a pragului minim de subscriere, de la 5.000 de lei la 500 lei. In cadrul campaniei derulata in parteneriat cu „Morning Glory cu Razvan Exarhu", Rock FM si cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti vor beneficia de aceste conditii persoanele care dovedesc ca au donat sange incepand cu 1 mai 2024. 

Incasari de 10 miliarde lei

Statul a incasat de la inceputul anului 10,4 miliarde lei din vanzarea titlurilor de stat Fidelis, iar a patra editie, desfasurata intre 8-20 august, a inregistrat o valoare record a subscrierilor, de peste 3,23 miliarde lei, depasind recordul anterior stabilit in luna aprilie, de peste 3,197 miliarde lei. Potrivit Ministerului de Finante, cele mai accesate emisiuni ale acestei editii au fost:
-emisiunea in lei, cu scadenta de 5 ani, dobanda de 7%, cu un total de peste 972 milioane de lei investiti prin 5.122 ordine;
-emisiunea in euro, cu scadenta la 1 an, dobanda de 4%, cu o suma totala investita de peste 205 milioane euro, echivalentul a peste 1,02 miliarde lei, plasata prin 5.297 ordine.

Emisiunea in euro, cu scadenta la 5 ani si dobanda de 5%, a strans 105 milioane euro, echivalentul a 528 milioane lei, plasate prin 3.652 ordine. In ceea ce priveste emisiunea in lei, cu scadenta de 1 an si dobanda de 5,8%, investitorii au plasat peste 514 milioane lei, prin 4.615 ordine.

      

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani