FINANTELE AU LANSAT NOI TITLURI DE STAT – Oferta pentru romanii care doneaza sange. Dobanda oferita

679

sursa foto: facebook Guvernul Romaniei

Ministerul Finantelor condus de Adrian Caciu (foto) a lansat luni, 27 martie 2023, prima editie de titluri de stat Fidelis din acest an cu o transa dedicata donatorilor de sange.

Oferta publica initiala primara (IPO) va cuprinde cinci emisiuni, in euro si lei, dintre care una va fi dedicata donatorilor de sange. Titlurile de stat destinate donatorilor sunt denominate in lei, au o maturitate de 1 an si o dobanda de 7,7%.
Aditional, Ministerul Finantelor va emite alte doua emisiuni in lei, cu maturitati de 1 an si 3 ani si dobanzi de 6,7% pe an si, respectiv, de 7,35% pe an, si doua in euro, cu maturitati de 1 si, respectiv, 5 ani si dobanzi de 3,7% 5,8%. Oferta se va derula in perioada 27 martie – 10 aprilie, iar data estimata a listarii titlurilor Fidelis la Bursa de Valori este 18 aprilie.
Prin precedentele zece IPO pentru titluri Fidelis, din perioada iulie 2020 – decembrie 2022, Ministerul Finantelor a atras de la populatie aproape 15,2 miliarde lei (3,1 miliarde euro).

Banii stransi de la populatie

Ministerul Finantelor (MF) continua emisiunile de titluri de stat pentru populatie FIDELIS si lanseaza la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) prima oferta de vanzare din acest an fiind in perioada 27 martie – 10 aprilie. Aceasta este a 11-a oferta de acest tip derulata prin intermediul pietei de capital de Ministerul Finantelor incepand cu iulie 2020. Prin intermediul precedentelor zece oferte, Ministerul Finantelor a atras de la populatie, cumulat, aproape 15,2 miliarde lei (3,1 miliarde euro).

Piata de capital

Piata de capital a Romaniei ofera un mix unic de stabilitate si potential de crestere, facandu-o o destinatie atractiva pentru investitorii care doresc sa-si diversifice portofoliile. In aceasta perioada cu inflatie in crestere, in care banii, care sunt sangele economiei, sunt din ce in ce mai scumpi, redresarea si puterea pe termen lung a economiei Romaniei depind de incredere si de asigurarea accesului companiilor si statului la o gama mai larga de optiuni de finantare, cum ar fi actiuni si obligatiuni, precum si o piata de capital dinamica.
Felicitam Ministerul Finantelor pentru initiativa de oferi o transa speciala donatorilor de sange, atat pentru impactul medical pe care-l are, dar si pentru faptul ca arata partea umana din spatele sistemului financiar”, a declarat Radu Hanga, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
Potrivit BVB, pe transa donatorilor pot fi plasate ordine doar de investitorii care au donat sange incepand cu 30 septembrie 2022 si/ sau care doneaza in perioada derularii ofertei de vanzare de titluri de stat Fidelis.

Detaliile fiecarei emisiuni sunt disponibile in tabelul urmator:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole