FINANTELE AU IMPRUMUTAT DE LA ROMANI 360 MILIOANE DE EURO – Suma a fost obtinuta in perioada 21 februarie – 1 martie din vanzarea de titluri de stat
Ministerul Finantelor condus de Marcel Bolos (foto) a atras 843,9 milioane lei si 190,5 milioane euro (valori insumand aproape 1,8 miliarde lei – 360,3 milioane euro), prin prima oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS) derulata in acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
In cadrul acestei oferte, derulata in perioada 21 februarie – 1 martie, romanii au plasat aproape 14.000 de ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro. BVB anunta ca veniturile obtinute atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital nu sunt impozabile. In emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta de peste 18 ani. Donatorii de sange au cumparat titluri de stat Fidelis in valoare de peste 135 milioane lei, la o dobanda de 7% pe an.
Prin intermediul celor 15 oferte derulate incepand cu august 2020, Ministerul Finantelor a atras de la populatie peste 26,2 miliarde lei (5,3 miliarde euro).
Caracteristicile titlurilor de stat sunt prezentate in tabelul urmator:
Informatii tehnice despre titlurile de stat FIDELIS
Ce fac cu titlurile de stat?
Acestea pot fi pastrate pana la maturitate sau detinatorii le pot vinde sau pot sa cumpere si altele in orice sedinta de tranzactionare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizati (banca sau societate de brokeraj) sa tranzactioneze la BVB.
Daca detinatorii doresc sa pastreze titlurile de stat, acestia au doua optiuni:
- Vor primi dobanda anual, iar la maturitate li se va returna principalul intr-un cont bancar transmis Depozitarului Central, in cazul in care subscrierea a fost facuta printr-o banca sau societate de brokeraj, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare.
- Pot deschide un cont de tranzactionare la o banca sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestari servicii de investitii financiare si pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central in acest cont de tranzactionare. In acest caz detinatorii vor avea titlurile de stat in contul de investitii in care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.
Cum pot sa vand sau sa mai cumpar titluri de stat dupa ce oferta s-a incheiat?
Tranzactiile la BVB au loc intre cumparatori si vanzatori prin intermediul platformei de tranzactionare. Pentru a putea cumpara sau vinde, investitorii trebuie sa aiba un cont de tranzactionare la o banca sau societate de brokeraj. Lista intermediarilor autorizati sa tranzactioneze la BVB este disponibila aici.
Unde pot vedea pretul curent al titlurilor?
Pretul poate fi verificat in orice moment pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, www.bvb.ro, introducand simbolurile de mai jos in casuta de Cautare de pe pagina principala:
R2503B – pentru titlurile de stat pentru donatori, in lei si cu maturitate de 1 an
R2503A – pentru titlurile de stat in lei cu maturitate de 1 an
R2703A – pentru titlurile de stat in lei cu maturitate de 3 ani.
R2503AE – pentru titlurile de stat in euro cu maturitate de 1 an
R2903AE – pentru titlurile de stat in euro cu maturitate de 5 ani.