Finantari nerambursabile pentru companiile care se listeaza la Bursa de Valori Bucuresti. Valoarea totala a sprijinului financiar este de 38 milioane euro
06 June 2024 14:10 Lumea Banilor 979Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) a lansat proiectul "Listarea la bursa a intreprinderilor”, dedicat companiilor romanesti cu capital majoritar privat, care vor sa se finanteze prin piata de capital si sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Companiile pot depune cereri de finantare din 7 iunie 2024 pana in 31 mai 2025, si pot obtine sume care variaza intre 70.000 euro si 300.000 euro maximum, in functie de piata BVB pe care se listeaza.Valoarea totala a sprijinului financiar disponibil pentru intreprinderile interesate de atragerea de capital printr-o oferta publica sau plasament privat si de listarea la bursa se ridica la 38,2 milioane euro.
Conform BVB, companiile romanesti care intentioneaza sa se listeze pe Piata Reglementata sau AeRO, au posibilitatea sa acceseze, din 7 iunie 2024, fonduri nerambursabile care acopera costurile aferente derularii unei oferte publice sau a unui plasament privat si ulterior, admiterii la tranzactionare. Valoarea totala a sprijinului financiar se ridica la 38,2 milioane de euro, iar o companie poate atrage maximum 300.000 de euro pentru a acoperi costurile cu procesul de listare pe Piata Reglementata, respectiv 70.000 de euro pentru piata AeRO.
Apelul de proiecte "Listarea la bursa a intreprinderilor” se adreseaza companiilor romanesti cu capital majoritar privat si este de tip necompetitiv, cu depunere continua, pana in 31 mai 2025. Solicitarile de finantare sunt evaluate dupa principiul „primul venit, primul servit”. In cadrul apelului pot fi finantate costurile directe, parte a procesului tehnic de atragere de capital: servicii juridice, audit financiar si consultanta financiar-contabila, costurile intermediarilor si ale institutiilor pietei, costurile legate de promovarea ofertelor publice, precum si achizitia de servicii de consultanta pentru raportul de sustenabilitate si rating ESG.
De asemenea, companiile isi pot acoperi costurile indirecte asociate prezentei pe piata de capital, respectiv formarea profesionala necesara managementului si angajatilor pe urmatoarele teme: guvernanta corporativa, reglementari de transparenta bursiera si reglementari privind abuzul de piata, implementarea standardelor de raportare ESG, relatia cu investitorii.
70% din cheltuielile eligibile
Valoarea finantarii alocate reprezinta un procent de maxim 70% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 8% din valoarea subscrierilor la actiunile nou emise in urma unei oferte publice initiale primare, a unei oferte mixte sau a unui plasament privat. Diferenta dintre totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului si ajutorul financiar nerambursabil acordat reprezinta contributia proprie a beneficiarului sau cofinantarea cheltuielilor eligibile.
Cererile de finantare, impreuna cu setul de documente detaliate in ghidul de proiect, se depun on-line pe platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro. Mai multe informatii cu privire la procesul de acordare a fondurilor europene, conditii, companii eligibile si alte detalii, sunt disponibile aici.