Grid star
eveniment

FINANTAREA PLAFONULUI LA ENERGIE: SUMELE ALOCATE - Asociatiile Companiilor de Utilitati din Energie: "Rectificarea bugetara este sub 25% din necesar si expune la un risc major capacitatea de a mai functiona a intregului sector energetic”

Rectificarea bugetara este sub 25% din necesarul pentru finantarea plafonului la energie si expune la un risc major capacitatea de a mai functiona a intregului sector energetic, sustine Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE).

Suma prevazuta prin actuala rectificare bugetara, de 2,5 miliarde de lei pentru Ministerul Energiei reprezinta doar 7,7% din necesarul de finantare estimat de minister (31 de miliarde lei) pentru acoperirea angajamentelor asumate de Guvern doar prin OUG 27/2022, pana la finalul anului 2022, respectiv achitarea diferentelor dintre pretul real al facturilor consumatorilor non-casnici si pretul plafonat al energiei, arata Federatia.
Potrivit ACUE, suma prevazuta prin actuala rectificare bugetara, de 7,3 miliarde pentru Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale pentru intregul capitol de "Asistenta sociala” este mult sub necesarul de finantare estimat de Federatia ACUE la solicitarea autoritatilor (de 8,4 miliarde lei) pentru acoperirea angajamentelor asumate de Guvern prin OUG 27/2022, pana la finalul anului 2022, respectiv achitarea diferentelor dintre pretul real al facturilor consumatorilor casnici si pretul plafonat al energiei.

Se invoca un risc major

"Actuala rectificare bugetara nu include sumele necesare pentru acoperirea plafoanelor de pret asumate de statul roman pentru perioada aprilie – decembrie 2022 si expune la un risc major capacitatea de a mai functiona a intregului sector energetic.
In contextul local si international, marcat de o crestere abrupta a pretului la energie si de foarte multe incertitudini in ceea ce priveste securitatea in aprovizionare, decizia de a 'sub-bugeta' o schema de sprijin asumata de statul roman, de care beneficiaza aproximativ 90% din clientii casnici si noncasnici, reprezinta un risc major suplimentar care afecteaza grav rezilienta intregului sector energetic.
Autoritatile au vizibilitate completa asupra pietei de energie si nu trebuie sa astepte, asa cum au afirmat, decontarile pentru luna aprilie 2022 pentru a estima corect necesarul de finantare. Este ingrijorator ca autoritatile nu au o perspectiva a evolutiilor din piata locala de energie si se eschiveaza de la obligatia de a asigura fondurile necesare, prin invocarea unor intarzieri in procesul de decontare, care au fost create tot de institutii ale statului, prin prevederi si proceduri elaborate cu intarziere, defectuoase si neclare.

Furnizorii acorda sprijinul in avans

'Banii nu sunt pentru furnizori, ci pentru consumatorii de energie. Furnizorii acorda in avans, din fonduri proprii, acest sprijin pentru clienti. Astfel ca, in mod direct si imediat, aceasta decizie risca sa genereze un blocaj la nivelul activitatii de furnizare, dar impactul ulterior se va resimti la nivelul intregului sector energetic si, in ultima instanta, la clientii finali', declara Daniela Daraban, directorul Executiv al ACUE, Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie.
Pentru proiectul de rectificare bugetara supus dezbaterii publice, ACUE considera ca Ministerul Finantelor Publice are datoria de a asigura:
-bugetare realista a angajamentelor asumate fata de clientii finali, prin schemele de plafonare in vigoare;
-Adaptarea scenariilor de lucru la realitatea pietei, pentru a asigura functionarea in conditii sustenabile a sectorului energetic;
-Transparenta in stabilirea si autorizarea prealabila a veniturilor si cheltuielilor publice.

Decontarea banilor

 In acelasi timp, pentru implementarea in conditii optime a schemelor de sprijin, ACUE considera ca institutiile publice implicate in procesul de decontare au datoria de a asigura:
-Recuperarea decalajului de 5 luni pentru decontarea masurilor asumate pentru schemele de sprijin, inclusiv prin optiunea de deducere a sumelor restante din obligatiile fiscale ale furnizorilor si/sau decalarea termenelor de plata pe lantul de aprovizionare
-Un proces de decontare in termenul prevazut de cadrul legal (45 zile), prin adoptarea urgenta a unor proceduri de evaluare a cererilor de decontare si plata clare, explicite si transparente.

 
Rolul furnizorilor este de a continua alimentarea cu energie a clientilor. Neacoperirea la timp si la valoarea reala a sumelor angajate prin OUG 27/2022 vulnerabilizeaza capacitatea furnizorilor de a mai sustine achizitia de energie, inmagazinarea pentru sezonul rece si fluxul financiar pe lant, cu impact asupra stabilitatii alimentarii cu energie, pentru industrii si pentru fiecare cetatean. Rolul furnizorilor, acela de a colecta prin pretul final de pe factura, toate costurile asociate sectorului energetic (productie, transport, distributie, taxe, TVA, accize etc.) este grav afectat de sub-dimensionarea volumelor de plata si de intarzierea decontarilor.

Statul, incasari de peste 11 miliarde de lei

In conditiile in care, din cresterile de pret inregistrate in zona de productie de energie, statul roman a incasat venituri semnificative (peste 11 miliarde lei, doar din taxarea veniturilor suplimentare), propunerea de alocare a sub 25% din necesarul pentru masurile de sprijin la clientii finali dezechilibreaza intreg sectorul energetic national, in contextul in care toate statele membre UE recomanda masuri de intarire a rezilientei acestui sector.
'La aproape 10 luni de la adoptarea unui concept de politica sociala, prin utilizarea agentilor economici din sectorul de furnizare in rol de intermediari si de pre-finantatori, a devenit clar ca schemele de protectie adoptate sunt greu implementabile si nesustenabile', a mai precizat Daniela Daraban, directorul Executiv al ACUE.
Pentru evitarea unor efecte nedorite, ACUE crede ca este imperios necesara revizuirea si planificarea unor masuri de protectie in concordanta cu realitatile pietei si aliniate bunelor practici europene. In acest sens, ACUE sustine ajustarea graduala a plafoanelor, acordarea de facilitati directe pentru consumatori si protejarea in mod tintit a persoanelor cu venituri reduse si a sectoarelor economice cu ponderi mari ale costurilor energetice”,
arata ACUE.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani