FINANTAREA PARTIDELOR: MAI MULTE FEMEI, MAI MULTI BANI – Senatoarea Alina Gorghiu a semnat. Egalitatea de gen. Proiectul de lege, in Parlament (Document)
Partidele politice care promoveaza femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, primesc mai multi bani. Asta prevede propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, unul dintre initiatori fiind senatoarea PNL Alina Gorghiu.
Astfe, se propune ca o parte din subventiile alocate anual de la buget partidelor politice sa fie acordate proportional cu numarul femeilor alese la alegerile generale si locale, un algoritm similar urmand a fi aplicat si in cazul tinerilor.
"Privind din perspectiva asigurarii egalitatii de gen, respectiv ca oportunitatile, drepturile si responsabilitatile sunt aceleasi pentru femei si barbati, propunerea legislativa este o garantie a respectarii cerintelor constitutionale, conferind efectivitate art. 16, alin. 3 din Constitutie: ‘Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati”, arata initiatorii.
Alegerile din 2020: 22,9% din totalul candidatilor au fost femei
Potrivit expunerii de motive, la alegerile locale si judetene din 2020, numai 22,9% din totalul candidatilor au fost femei, o imbunatatire extrem de modesta de numai 1,5% fata de alegerile din 2016. Se mai arata ca in actuala structura a Parlamentului ales in 2020, din 466 de senatori si deputati, numai 17% sunt femei (82 de parlamentari), „o involutie inacceptabila, comparativ cu anul 2016, cand reprezentarea femeilor in Parlament a atins 19%”.
Modificarile dorite
Senatoarea Gorghiu arata ca in legislatia actuala se prevede ca suma alocata anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel putin 0,01% si de cel mult 0,04% din PIB, iar 75% din bugetul acordat partidelor politice va fi impartit acestora proportional cu numarul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputatilor si Senat, daca au realizat ragul electoral.
Fata de prevederea existenta in prezent, se propune pentru partidele politice care promoveaza femei, pe locurile eligibile, ca suma alocata de la bugetul de stat sa fie majorata dublu proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de candidatii femei.
Promovarea tinerilor
De asemenea, se propune ca pentru partidele politice care promoveaza tineri pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocata de la bugetul de stat sa fie majorata dublu proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de candidatii tineri: „Totodata, procentul de 75% din bugetul acordat partidelor politice care, in prezent, este impartit acestora proportional cu numarul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputatilor si Senat, daca au realizat pragul electoral, se propune ca numai 65% sa fie impartit potrivit acestei reguli, restul de 10% din bugetul anual acordat partidelor politice urmand sa fie impartit proportional cu numarul femeilor alese efectiv la alegerile parlamentare”.