Finantarea companiilor din Romania: analiza Bancii Nationale (Document)
04 July 2024 13:47 Lumea Banilor 1069Ponderea companiilor nefinanciare care nu au aplicat pentru finantare de la banci sau IFN in ultimele 12 luni se mentine importanta, la 73 la suta. In cazul corporatiilor, proportia scade la 44 la suta, se arata in sondajul facut de Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind creditarea companiilor nefinanciare.
Rata de respingere a solicitarilor de credit din partea finantatorilor este la un nivel redus. Dintre firmele respondente care au solicitat credite de la banci sau IFN-uri, majoritatea au primit toata finantarea si au contractat creditul (87 la suta), in timp ce in cazul a doar 3 la suta finantarea solicitata nu a fost aprobata.
In functie de sectorul de activitate, cererile de credit aferente firmelor din industrie au fost respinse in cea mai mare masura (6 la suta versus 3 la suta la nivel agregat), iar ponderea companiilor care nu au aplicat pentru finantare de la banci sau IFN este cea mai ridicata in sectorul serviciilor si utilitatilor (80 la suta versus 73 la suta la nivel agregat). Firmele din agricultura au aplicat in cea mai mare masura pentru credite bancare sau de la IFN (44 la suta), majoritatea (98 la suta) primind finantarea solicitata. Similar, companiile implicate in comertul exterior au aplicat, de asemenea, in numar mai ridicat pentru finantare bancara/IFN (57 la suta in cazul exportatorilor, 65 la suta in cazul importatorilor), acestia obtinand in proportie de 90 la suta intreaga suma solicitata si incheind contractul de credit.
Garantii insuficiente
Principalul motiv pentru care cererea de credit a firmelor ce au aplicat pentru finantare de la banci/IFN a avut o rezolutie negativa consta in performanta financiara. Motivele semnalate de firmele respondente, pentru care cererea a fost refuzata/a fost oferita doar o parte/firmele nu au acceptat oferta, in ordinea importantei, sunt:
-colateralul sau garantiile insuficiente (26 la suta);
-(ii) costurile (rate de dobanda, comisioane sau speze) prea ridicate (22 la suta);
-birocratia (12 la suta).
Majoritatea companiilor nefinanciare considera ca termenii si conditiile contractelor de credit s-au mentinut relativ constante in ultimele 12 luni, cu exceptia celor privind costul finantarii.