Grid star
banci

Finantarea companiilor de catre banci: rata dobanzii a scazut (Raportul)

Costul de finantare al companiilor nefinanciare din Romania s-a incadrat pe un trend descendent incepand cu sfarsitul anului 2022, arata Banca Nationala a Romaniei (BNR) condusa de Mugur Isarescu (foto) intr-un raport realizat in urma unui sondaj in randul companiilor.

Astfel, rata dobanzii la creditele noi acordate in lei de banci companiilor nefinanciare a coborat la 7,95 la suta in septembrie 2024, de la 8,92 la suta cu un an in urma. In acest context, majoritatea firmelor participante la sondaj (61 la suta) au asociata o rata a dobanzii la creditele contractate in lei situata intre 5 la suta si 9 la suta. Totodata, ponderea firmelor cu credite in lei a caror rata a dobanzii depaseste nivelul de 9 la suta s-a diminuat comparativ cu Sondajul precedent (12 la suta in septembrie 2024 fata de 15 la suta in septembrie 2023). 
In plus, ponderea firmelor cu credite in lei care sunt deja afectate de nivelul ratei dobanzii este, de asemenea, in scadere, respectiv 17 la suta, de la 21 la suta in septembrie 2023, in cazul corporatiilor procentul fiind mai redus (12 la suta). 

O treime dintre companiile respondente cu credite in lei sustin ca le-ar fi afectata activitatea firmei si/sau capacitatea de rambursare a creditului in cazul unei majorari intre 1 si 3 puncte procentuale a ratei dobanzii la creditele in derulare. In acelasi timp, 15 la suta dintre firme considera ca sunt mai reziliente in fata unor cresteri ale dobanzilor, fiind afectate numai de majorari de peste 5 puncte procentuale ale ratei dobanzii, pondere constanta fata de editia precedenta.

Riscul valutar

Potrivit BNR, expunerea companiilor nefinanciare la riscul valutar se mentine ridicata, 44 la suta dintre creditele acordate de banci acestora fiind denominate in moneda straina (septembrie 2024), majoritatea in euro (97 la suta). In context international, costul finantarii in euro pentru societatile nefinanciare din Romania se situeaza peste media zonei euro (6,08 la suta comparativ cu 4,8 la suta, septembrie 2024), insa sub cel inregistrat in unele tari membre ale zonei monetare (Estonia – 6,7 la suta, Letonia – 6,2 la suta). 
Conform rezultatelor sondajului, cea mai importanta proportie a firmelor respondente (64 la suta, in crestere marginala fata de exercitiul precedent) care au contractat credite in euro are asociata o rata a dobanzii situata intre 2 la suta si 6 la suta, procentul crescand la 69 la suta in cazul corporatiilor. Intreprinderile mici si mijlocii au o putere de negociere a costului finantarii mai redusa, o pondere mai insemnata dintre acestea consemnand rate ale dobanzii la creditele in euro de peste 6 la suta (31 la suta comparativ cu 23 la suta in cazul corporatiilor), insa relativ constanta fata de exercitiul precedent. 
Circa 15 la suta dintre IMM si 12 la suta dintre corporatiile respondente au declarat ca nivelul actual al ratei dobanzii la euro le afecteaza. La acestea se adauga o pondere de 35 la suta dintre IMM si 31 la suta dintre corporatiile respondente cu credite denominate in euro, pentru care o majorare a ratei dobanzii intre 1 si 3 puncte procentuale ar afecta semnificativ activitatea companiei si/sau capacitatea acesteia de rambursare a datoriilor. Doar 7 la suta dintre IMM si 10 la suta dintre corporatii au raportat ca sunt acoperite la riscul de rata a dobanzii la creditele in euro, nefiind afectate de modificarile acesteia.

>>Analiza BNR 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani