FINANTARE 100% NERAMBURSABILA – Suma maxima de la stat de care pot beneficia antreprenorii este de 100.000 euro/ an (Ghidul)
06 March 2024 15:28 Lumea Banilor 852Finantare 100% nerambursabila oferita de stat pentru antreprenorii din agricultura. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a pus in dezbatere publica Ghidul solicitantului pentru infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol sau pomicol, activitate finantata in cadrul Planului Strategic 2023 – 2027.
Finantarea acordata este 100% nerambursabila si nu poate sa depaseasca 10% din valoarea productiei comercializate in primii cinci ani, precum si suma maxima de 100.000 euro/ an. Sprijinul se acorda sub forma de suma forfetara, degresiv, platit in transe anuale, pentru o perioada care nu poate depasi cinci ani de la data la care grupul de producatori a fost recunoscut.
Beneficiarii care pot obtine finantare sunt grupurile de producatori din sectorul agricol si pomicol, constituite in baza legislatiei nationale in vigoare si recunoscute de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, inainte de solicitarea sprijinului. Cheltuielile eligibile sunt cele rezultate din infiintarea si functionarea grupurilor de producatori din sectorul agricol si pomicol, prevazute in cererea de finantare/ planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.
Sprijinul acordat prin aceasta interventie va contribui la:
-Rezolvarea nevoilor privind cresterea cooperarii pe lantul alimentar cu efecte pozitive in dezvoltarea exploatatiilor si a accesului pe piata a produselor agricole prin intermediul formelor asociative;
-Sustinerea infiintarii si functionarii grupurilor de producatori in vederea valorificarii produselor membrilor, degrevand astfel producatorul de sarcina vanzarii productiei, ceea ce contribuie direct la o mai buna integrare a producatorilor agroalimentari pe piata, dar si la nivelul lanturilor scurte de aprovizionare;
-Stimularea infiintarii grupurilor de producatori, in vederea orientarii lor catre performanta, ceea va conduce la obtinerea unor produse mai competitive, aspect care va imbunatati pozitia fermierilor, in special a celor care detin exploatatii de mici dimensiuni, in lantul valoric.