Grid star
eveniment

FARA RECLAME LA TIGARI ELECTRONICE – Initiativa legislativa a fost depusa in Parlament: "Din totalul elevilor cu varsta intre 13 si 15 ani, 3,1% afirmau ca au consumat produse din tutun incalzit” (Document)

Initiativa legislativa depusa in Parlament pentru interzicerea publicitatii la tigari electronice, de tip Vape, sau care folosesc dispozitive cu tutun incalzit.

Potrivit expunerii de motive, in 2017 produsele din tutun incalzit erau cunoscute de o cincime din elevii de 13-15 ani (20,6%), iar 15% dintre cei care afirmau ca au cunostinta de ele, devenisera deja consumatori curenti. Astfel, din totalul elevilor cu varsta intre 13 si 15 ani, 3,1% afirmau ca au consumat produse din tutun incalzit. Iar daca asta era in 2017, cu siguranta in 2023 situatia este in prezent mult mai complicata.

Lacune legislative

Potrivit initiatorilor, Legea 504/2002 a audiovizualului din Romania prevede ca furnizorii de servicii media audiovizuale sa nu stimuleze comportamente daunatoare sanatatii sau sigurantei populatiei. Articolul 29 din lege a fost modificat si completat, introducandu-se si interdictii privind stimularea consumului de alcool si tigarete. Numai ca, in pofida modificarilor, unele comportamente care reprezinta un factor de risc major pentru populatie raman in continuare neacoperite de legislatia in vigoare, iar in aceasta categorie intra si promovarea comerciala a tigarilor electronice, de tip Vape sau care folosesc dispozitive cu tutun incalzit.

Situatie alarmanta

De asemenea, Legea nr. 148/2000 privind publicitatea, gratie modificarilor ulterioare, prevede interdictii exprese pentru publicitatea la tutun, alcool si alti factori care pot dauna societatii. Cu toate acestea, cea mai mare parte a publicitatii stradale din Romania este marcata, in prezent, de publicitatea la tigari electronice, de tip Vape sau care folosesc dispozitive cu tutun incalzit:

"Pentru acest motiv, propunem interzicerea oricarei forme de publicitate pentru pentru tigari electronice, de tip Vape sau care folosesc dispozitive cu tutun incalzit.

Rezultatele anchetelor epidemiologice indica o situatie alarmanta in ceea ce priveste consumul de tutun in randul copiilor si adolescentilor din Romania, si impun adoptarea de urgenta a unor masuri care sa accelereze scaderea numarului de tineri care incearca si ulterior continua consumul produselor din tutun.

Publicitatea la tigari electronice, de tip Vape sau care folosesc dispozitive cu tutun incalzit, consituie incalcarea prevederilor art. 13, cu amenda de la 10.000 Iei la 50.000 lei. Cresterea interesului copiilor pentru fumat poate fi determinata si de aparitia unei noi categorii de consumatori de tutun si, implicit, de nicotina, o substanta adictiva: cei care fumeaza produse din tutun incalzit. Astfel, in 2017, produsele din tutun incalzit erau cunoscute de o cincime din elevii de 13-15 ani (20,6%), iar 15% dintre cei care afirmau ca au cunostinta de ele, devenisera deja consumatori curenti. Astfel, din totalul elevilor cu varsta intre 13 si 15 ani, 3,1% afirmau in 2017 ca au consumat produse din tutun incalzit in ultima luna (consumatori curenti)”, se mai arata in expunerea de motive.

*Cititi aici proiectul

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani