FARA ALIMENTE NESANATOASE – Camera Deputatilor a votat pentru adoptarea noilor reguli care trebuie aplicate in magazine (Document)

494

sursa foto: europafm.ro

Camera Deputatilor a adoptat miercuri, 11 octombrie 2023, in calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede ca in supermarketuri vor trebui instalate case speciale la care sa nu se vanda alimente nesanatoase. Legea va merge la presedintele Iohannis pentru promulgare.

Concret, este vorba despre instalarea de case de marcat destinate familiilor insotite de copii minori la care este interzisa comercializarea alimentelor care nu corespund alimentatiei sanatoase si care nu sunt recomandate prescolarilor, scolarilor, copiilor si adolescentilor. In fiecare supermagazin/hipermagazin trebuie sa existe cel putin o astfel de casa de marcat.

Potrivit expunerii de motive, aceste case de marcat din supermagazine si/sau hipermagazine vor fi folosite doar de catre acele familii care au copil/copii mici/minori. Legea este menita sa protejeze copiii impotriva dulciurilor si a celorlalte alimente care nu sunt indicate pentru dezvoltarea sanatoasa a acestora, fiind asezate pe rafturile de pe langa casele de marcat, evitand astfel situatiile in care copiii vor sa li se cumpere astfel de produse.

Dreptul la sanatate

Copiii adora dulciurile. In cantitati mici nu reprezinta o problema, insa datorita continutului mare de zahar si partial de grasimi, trebuie evitat un consum ridicat. Dreptul la sanatate reprezinta unul dintre drepturile fundamentale ale omului, fiind unul natural, pe care fiecare persoana poate sa il exercite. Romania se afla pe locul al doilea in Europa la obezitate infantila, iar procentul copiilor cu diabet de tip II este in crestere alarmanta.
Uniunea Europeana s-a angajat activ in combaterea obezitatii. Printre modalitatile pe care le are la dispozitie pentru a interveni in acest domeniu a elaborat Strategia pentru Europa privind problemele legate de alimentatie, excesul de greutate si obezitatea. O alimentatie sanatoasa este cheia sanatatii copilului – adultului de maine”, se mai arata in expunerea de motive.

*Cititi aici expunerea de motive
*Cititi aici forma adoptata de Senat

Ultimele articole