FACTURILE LA GAZE – ANRE a amendat ENEL ENERGIE si ENEL ENERGIE MUNTENIA. Ce s-a descoperit in urma controalelor

1860

sursa foto: facebook: Enel

Autoritatea de Reglementare in Energie (ANRE) a aplicat amenzi contraventionale in valoare totala de 400.000 lei societatilor ENEL ENERGIE si ENEL ENERGIE MUNTENIA, in urma controalelor efectuate.


ANRE anunta ca in ceea ce priveste domeniul gazelor naturale, societatile ENEL ENERGIE si ENEL ENERGIE MUNTENIA nu ar fi emis facturi clientilor beneficiari ai schemei de sprijin prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/2021, aprobata prin Legea nr. 259/2021, pentru consumul de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021. In schimb, cele doua societati  au emis facturi aferente consumului de energie electrica pentru luna noiembrie 2021 continand schema de sprijin. Totodata, au fost dispuse masuri pentru restabilirea legalitatii in sensul facturarii consumului de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021 si aplicarea schemei de sprijin beneficiarilor acesteia.

Iata anuntul ANRE:

ANRE continua seria de actiuni de control demarate la principalii furnizori de energie electrica si gaze naturale.
In urma verificarilor efectuate, s-a constatat ca societatile ENEL ENERGIE si ENEL ENERGIE MUNTENIA au emis facturi aferente consumului de energie electrica pentru luna noiembrie 2021 continand schema de sprijin prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/2021, aprobata prin Legea nr. 259/2021.
In ceea ce priveste domeniul gazelor naturale, societatile ENEL ENERGIE si ENEL ENERGIE MUNTENIA nu au emis facturi clientilor beneficiari ai schemei de sprijin prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/2021, aprobata prin Legea nr. 259/2021, pentru consumul de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021.
Pentru faptele savarsite in domeniul gazelor naturale, societatile in cauza au fost sanctionate cu amenda contraventionala dupa cum urmeaza:
-ENEL ENERGIE- 200.000 lei
-ENEL ENERGIE MUNTENIA- 200.000 lei.
Totodata, au fost dispuse masuri pentru restabilirea legalitatii in sensul facturarii consumului de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021 si aplicarea schemei de sprijin beneficiarilor acesteia. Pe masura ce vor fi finalizate si celelalte actiuni de control avand ca tematica aplicarea schemei de sprijin prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/2021, aprobata prin Legea nr. 259/2021, concluziile si eventualele sanctiuni si masuri aplicate vor fi facute publice.

Reamintim clientilor finali care sunt pasii de urmat daca au neclaritati privind facturarea energiei electrice si a gazelor naturale:

Clientii finali care au neclaritati privind facturarea energiei electrice si a gazelor naturale, trebuie sa se adreseze furnizorului care a emis factura in discutie pentru clarificari, acesta avand obligatia transmiterii unei explicatii clare si usor de inteles a modului in care este calculata valoarea facturii, in special in cazul in care aceasta nu este bazata pe consumul real.
In masura in care apreciaza ca prin raspunsul formulat nu au fost aduse clarificarile necesare, clientul final are posibilitatea sa se adreseze ANRE sau altor institutii care au atributii in acest sens, chiar si instantei de judecata.

Recomandam clientilor finali de energie electrica/gaze naturale urmatoarele:

sa incheie o conventie de consum cu furnizorul de energie electrica/gaze naturale;
-sa verifice daca facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis
-sa verifice in contract perioada in care trebuie transmis furnizorului indexul si sa beneficieze de mecanismul autocitirii pentru a evita facturarea unui consum estimat si ulterior regularizarea acestuia;
-sa nu ignore notificarile transmise de furnizorul de energie privind modificarea conditiilor contractuale, in special modificarea preturilor/tarifelor. Daca aceste modificari nu respecta conditiile prevazute in contract (pret fix pe o anumita perioada de timp), clientul final are dreptul sa sesizeze ANRE sau alte institutii care au atributii in acest sens, chiar si instanta de judecata”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole