FACTURILE LA ENERGIE: REACTIA MINISTRULUI ENERGIEI – Virgil Popescu: "Protectia Consumatorului sa intre peste furnizori”
19 September 2022 17:51 Lumea Banilor 1002In ultima perioada, in spatiul public au aparut facturi de mii de lei la energie, sume enorme. Ministrul Energiei, Virgil Popescu cere ca Autoritatea Nationala de Reglementarea in Domeniul Energiei (ANRE) "sa-si faca treaba", sa supravegheze piata de energie, iar "Protectia Consumatorului sa intre peste furnizorii respectivi".
Ministrul Energiei a declarat, potrivit stiri.tvr.ro:
"Am vazut si eu acele facturi, si cred ca ori sunt gresite, ori cineva ar trebui sa puna regula in piata. ANRE verifica piata. Eu nu am vazut decat cateva cazuri prezentate in presa, dar fac inca un apel, cum am facut si in ianuarie. ANRE sa-si faca treaba sa supravegheze piata si sa controleze piata, iar la persoane fizice, inclusiv Protectia Consumatorului, sa intre peste furnizorii respectivi si sa verifice acest lucru".
Discutii in Parlament
Popescu a mai precizat ca furnizorii urmeaza sa aiba discutii in Parlament, la comisiile unde se afla in dezbatere ordonanta de urgenta pe energie.
"Ordonanta trebuie sa se raporteze la o referinta. (…). 2021 nu este tot una cu 2020, cand a fost lockdown sau cand a fost consumul mai mic. La nivelul Comisiei Europene, propunerea este undeva, pentru IMM, la o perioada de 5 ani de zile. Sigur ca putem discuta, putem vedea. Eu cred ca fiecare care vrea sa faca economie trebuie sa faca. Eu cred ca trebuie gasit in Parlament un mijloc de stimulare. (…). Este un consum care nu a fost limitat de pret, a fost un consum normal in 2021. Nu un consum mai mic. (…). Daca in loc de 300KW, consuma 255 KW, plateste mai putin. Este clar ca este incurajat, dar trebuie sa gasim si o modalitate de bonificatie".
OUG privind compensarea facturilor
Reamintim ca Guvernul Ciuca a adoptat ordonanta privind compensarea facturilor la energie si gaze. Una din noutati prevede scaderea unor praguri de consum la energie electrica.
Mai exact, intre zero si 300 de kilowati, in interiorul aceluiasi plafon, pretul de 80 de bani se aplica pentru primii 255 de kilowati din acest plafon, iar diferenta intre 255 si 300, la pretul din contract. Pana in prezent, pretul compensat se aplica pana la 300 kilowati.