Grid star
eveniment

FABRICA DE ELICOPTERE CLANDESTINE – Descoperire stupefianta a Politiei: 10 elicoptere produse ilegal, destinate pietei din spatiul ex-sovietic (Galerie Foto)

Ziua de marti, 30 iunie 2020, a adus o descoperire exploziva pentru Politie: nu mai putin de zece elicoptere produse clandestin.

Nu s-a intamplat insa in Romania, ci in Republica Moldova, in raionul Criuleni, aflat pe malul Nistrului, la granita cu republica separatista Transnistria. Cu toate acestea, informatia merita prezentata, caci cazul este spectaculos. Mai ales ca elicopterele depistate de politisti urmau sa fie livrate in spatiul ex-sovietic (Comunitatea Statelor Independente – CSI).

Redam comunicatul Politiei Republicii Moldova:

Peste zece elicoptere produse clandestin in Criuleni urmau sa ajunga in spatiul CSI

Procuratura pentru Combaterea Criminalitatii Organizate si Cauze Speciale de comun cu Inspectoratul National de Investigatii al IGP al MAI anunta despre documentarea, pe parcursul mai multor luni, a activitatii ilegale a unui grup de persoane bine-organizat, specializat in producerea elicopterelor.

Aparatele de zbor, la aspect exterior identice modelului de elicoptere ”Ka 26” erau produse in conditii clandestine, urmand a fi exportate ilegal in statele din spatiul CSI.

In aceste clipe, procurorii si politia efectueaza perchezitii la baza de producere, amplasata intr-o localitate din raionul Criuleni, pe malul raului Nistru si la domiciliile persoanelor implicate pentru acumularea probatoriului necesar.

Majoritatea persoanelor implicate in procesul de producere si asamblare, inclusiv organizatorii si conducatorii ”afacerii ilegale” sunt locuitori ai regiunii transnistrene.

Pe acest caz, a fost initiata o cauza penala pentru fapte de pregatire a contrabandei cu aparate de zbor, de catre doua sau mai multe persoane (art.248 alin.(5) Cod penal).

Perchezitiile descinse astazi au constatat ca la moment, pe liniile de producere sunt peste 10 elicoptere, aflate la diferite etape de finisare, toate produse in lipsa actelor permisive necesare si documentelor de provenienta pentru piesele si utilajele folosite.

Reiesind din rezultatele perchezitiilor si primelor audieri, raportate la rezultatele masurilor speciale de investigatie, se va decide asupra statutului si masurilor procesuale de constrangere aplicate atat in privinta persoanelor implicate, cat si a bunurilor, corpurilor delicte.

Pentru aceste actiuni, legislatia Republicii Moldova prevede o pedeapsa de la 3 la 10 ani inchisoare.

Iata ce prevede art. 248 din Codul penal al Republicii Moldova:

Contrabanda

(1) Trecerea peste frontiera vamala a Republicii Moldova a bunurilor valoarea carora depaseste 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate, stabilite prin hotarirea de Guvern in vigoare la momentul savirsirii faptei, eludindu-se controlul vamal ori tainuindu-le de el, prin ascundere in locuri special pregatite sau adaptate in acest scop, ori cu folosirea frauduloasa a documentelor sau a mijloacelor de identificare vamala, ori prin nedeclarare sau declarare neautentica in documentele vamale sau in alte documente de trecere a frontierei,

se pedepseste cu amenda in marime de la 1500 la 2000 de unitati conventionale sau cu munca neremunerata in folosul comunitatii de la 180 la 240 de ore sau cu inchisoare de pina la 2 ani, iar persoana juridica se pedepseste cu amenda in marime de la 2000 la 4000 unitati conventionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumita activitate.

(2) Trecerea peste frontiera vamala a Republicii Moldova a substantelor stupefiante, etnobotanicelor, substantelor cu efecte puternice, toxice, otravitoare, radioactive si explozive, precum si a deseurilor nocive si a produselor cu destinatie dubla, eludindu-se controlul vamal ori tainuindu-le de el, prin ascundere in locuri special pregatite sau adaptate in acest scop, ori cu folosirea frauduloasa a documentelor sau a mijloacelor de identificare vamala, ori prin nedeclarare sau declarare neautentica in documentele vamale sau in alte documente de trecere a frontierei,

se pedepseste cu amenda in marime de la 550 la 950 unitati conventionale sau cu inchisoare de pina la 5 ani, iar persoana juridica se pedepseste cu amenda in marime de la 4000 la 6000 unitati conventionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumita activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

(3) Trecerea peste frontiera vamala a Republicii Moldova a armamentului, a dispozitivelor explozive, a munitiilor, eludindu-se controlul vamal ori tainuindu-le de el, prin ascundere in locuri special pregatite sau adaptate in acest scop, ori cu folosirea frauduloasa a documentelor sau a mijloacelor de identificare vamala, ori prin nedeclarare sau declarare neautentica in documentele vamale sau in alte documente de trecere a frontierei,

se pedepseste cu amenda in marime de la 650 la 1150 unitati conventionale sau cu inchisoare de la 4 la 6 ani, iar persoana juridica se pedepseste cu amenda in marime de la 6000 la 11000 unitati conventionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumita activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

(4) Trecerea peste frontiera vamala a Republicii Moldova a valorilor culturale, eludindu-se controlul vamal ori tainuindu-le de el prin ascundere in locuri special pregatite sau adaptate in acest scop, precum si nereturnarea pe teritoriul vamal al Republicii Moldova a valorilor culturale scoase din tara, in cazul in care intoarcerea lor este obligatorie,

se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 8 ani, iar persoana juridica se pedepseste cu amenda in marime de la 6000 la 11000 unitati conventionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumita activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

https://www.youtube.com/watch?v=fN_f5fpJypo

(5) Actiunile prevazute la alin.(1), (2), (3) sau (4), savirsite:

b) de doua sau mai multe persoane;

c) de o persoana cu functie de raspundere, cu folosirea situatiei de serviciu;

d) in valoarea sumei drepturilor de import care depaseste 200 de salarii medii lunare pe economie prognozate, stabilite prin hotarirea de Guvern in vigoare la momentul savirsirii faptei,

se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 10 ani, iar persoana juridica se pedepseste cu amenda in marime de la 6000 la 11000 unitati conventionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumita activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

https://www.youtube.com/watch?v=UGhOmSnk-jA

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani