EXPLORARE PE MII DE KILOMETRI PATRATI – OMV Petrom a semnat contractul

955

sursa foto: Olympusmedia.ro

OMV Petrom (simbol BVB: SNP) a semnat un contract privind o explorare ce se va intinde pe mii de kilometri patrati, operatiunile urmand sa inceapa in aceasta luna. Anuntul a fost facut miercuri, 10 martie 2021, printr-un comunicat trimis Bursei de Valori Bucuresti.

Este vorba despre contractul de impartire a productiei pentru Perimetrul II offshore din Georgia. Intelegerea incheiata cu statul caucazian prevede explorarea, dezvoltarea si productia de resurse de hidrocarburi in Perimetrul II offshore. Acesta acopera o suprafata totala de 5.282 de kilometri patrati, iar adancimea apei variaza intre 400 si 2.000 de metri.

OMV Petrom a castigat in iunie 2020 o licitatie internationala deschisa, organizata de Ministerul Economiei de la Tbilisi pentru suprafete offshore.

Prezentam intregul comunicat al SNP:

OMV Petrom anunta semnarea Contractului de impartire a productiei pentru Perimetrul II offshore din Georgia

– Operatiunile de explorare vor incepe in martie 2021

– Compania isi continua extinderea regionala in zona Marii Negre

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, anunta semnarea Contractului de impartire a productiei pentru Perimetrul II offshore din zona economica exclusiva a Georgiei din Marea Neagra. OMV Petrom a castigat in iunie 2020 o licitatie internationala deschisa, organizata de Ministerul Economiei si Dezvoltarii Durabile a Georgiei pentru suprafete offshore.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: ‘Prin semnarea Contractului de impartire a productiei pentru Perimetrul II din Georgia, am facut un pas important in zona de est a Marii Negre, in linie cu strategia noastra de a cauta oportunitati in regiunea Marii Negre. Credem ca Marea Neagra are un potential ridicat pentru sectorul de productie si, cu experienta noastra de operator de peste 40 de ani in zona offshore romaneasca, avem un avantaj competitiv pentru evaluarea oportunitatilor din acest bazin’.

Contractul de impartire a productiei prevede explorarea, dezvoltarea si productia de resurse de hidrocarburi in Perimetrul II offshore. Acesta acopera o suprafata totala de 5.282 de kilometri patrati, iar adancimea apei variaza intre 400 si 2.000 de metri.

In calitate de operator, OMV Petrom va infiinta o companie de operare in Georgia, va demara in 2021 studii geo-stiintifice si de mediu si va pregati in 2022 o campanie seismica offshore 3D de amploare, care va permite o evaluare detaliata a potentialului acestui bloc.

OMV Petrom in Marea Neagra

Explorarea platoului continental romanesc din Marea Neagra a fost demarata inca din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in 1980, iar prima productie pe mare a inceput in anul 1987. In prezent, OMV Petrom are operatiuni de explorare, dezvoltare si productie in apele de mica adancime (perimetrul Istria) si operatiuni de explorare in parteneriat cu ExxonMobil in apele de mare adancime (Neptun Deep) din Romania.

Productia de titei si gaze naturale din apele de mica adancime este de circa 24.000 bep (n.r. baril echivalent petrol) pe zi. In 2020, a reprezentat 16,4% din productia Grupului in Romania.

Printr-un joint-venture cu Total (operator), OMV Petrom este activa si in activitati de explorare si de evaluare in blocul Han Asparuh din Bulgaria. Suprafata totala de explorare a OMV Petrom in Romania si Bulgaria se ridica la 26.000 kmp.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 53 milioane bep in 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a 793 benzinarii, la sfarsitul anului 2020, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, detine 20,6% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 7%, iar 21,4% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contributii de aproximativ 32 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 – 2020.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In perioada 2007-2020, compania a alocat aproximativ 72 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de Task Force on Climaterelated Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice) privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole