EXPLODEAZA PIATA IMOBILIARA – Preturile la case vor creste si cu 50%

3183

Preturile in imobiliare vor exploda odata cu legea prin care se va modifica programul “Prima Casa”. Casele se vor scumpi chiar si cu 50%.

Avertismentul a fost lansat de economistul Adrian Caciu, care atrage atentia asupra dezechilibrelor ce vor fi produse. Romanii vor plati mai mult pentru a-si achizitiona o locuinta, datoria publica va creste prin ridicarea nivelului garantiilor oferite de stat, iar persoanele care au beneficiat deja de programul “Prima Casa” vor fi discriminate fata de cei carora li se va aplica noua lege. Nu in ultimul rand, va exista si un risc de crestere a creditelor neperformante.

Prezentam analiza economistului Adrian Caciu:

Ridicarea plafonului pana la care poate fi achizitionat un apartament prin Programul Noua Casa (inteleg ca asa vor sa redenumeasca guvernantii programul O familie, O casa adoptat prin Legea nr. 40/2020) este total in dezavantajul beneficiarilor care vor plati preturi mai mari, a statului (garantii mai mari = datorie publica mai mare), dezechilibrant pentru piata creditelor imobiliare si discriminatoriu fata de beneficiarii programului Prima Casa.

Programul ‘O familie, o casa’ aprobat prin Legea nr. 40/2020 avea un plafon de achizitie a unui apartament de 70.000 euro.

Programul Prima Casa avea un plafon de 65.000 euro.

65% din total credite imobiliare sunt credite Prima Casa, deci este evident ca existenta acestor plafoane a ajustat si piata preturilor la imobiliare mentinand-o intr-un echilibru.

Va invit sa faceti un exercitiu de imaginatie si sa va inchipuiti ce inseamna ridicarea plafonului la 140.000 euro pe unitate locativa avand in piata aceleasi unitati locative care se valorificau la 60-70 mii euro.

Va fi o explozie a preturilor in imobiliare.

O crestere a preturilor intre 25 si 50%.

Enorm!

In context de criza sa ai crestere artificiala de preturi incurajata prin masuri statale este dezastru socio-economic.

Dar si o crestere semnificativa a riscului aparitiei creditelor neperformante.

Este evident ca oamenii vor dori ceva mai scump, mai mare, chiar daca exista riscul sa nu poata plati timp de 30 de ani ratele.

Dar ce ne facem daca acel ‘mai scump si mai mare’ este vechiul ‘mai ieftin si la fel de mare’?

Cine profita?

Si de ce se face acest lucru pe seama statului care garanteaza valori care vor fi evident supraevaluate?

Sunt curios ce spune BNR despre acest subiect.

Multumesc!”

2 comentarii la “EXPLODEAZA PIATA IMOBILIARA – Preturile la case vor creste si cu 50%

  1. Pregătesc, se pare, de-o criză cum nu s-a mai văzut. Ce e înfricoșător, și convingător, este faptul că în (mai) toate țările, declarat independente și suverane, se întîmplă la fel.
    Legat de prima casă, nu este nici pe departe ajutor dat nevoiașilor, pt că, șa cum se spune în articol, acest lucru, de fapt, a unflat imobiliarele, și, de cele mai multe ori, cei „ajutați” au plătit mai mult decît dacă nu erau. În plus, chiar dacă ar fi fost cinstită treaba, de ce trebuie plătit, garantat, de restul oamenilor ce nu vor, nu au nevoie de împrumut.

    Quantitative easing is a dangerous addiction; We are hooked on the economic equivalent of crack cocaine
    https://www.spectator.co.uk/article/quantitative-easing-is-a-dangerous-addiction

  2. O să explodeze în jos ,cine o să le mai cumpere? O mare minciună, o propagandă făcută pt șmecheri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole