EXPIRA PLAFONAREA PRETURILOR RCA – 31 Decembrie este data limita pana la care se mai pot cumpara asigurari la pret plafonat. Din 2024 asiguratorii vor fi liberi sa-si impuna tarifele (Document)
Plafonarea preturilor la politele RCA expira la 31 decembrie 2023, iar din 2024 asiguratorii vor fi liberi sa-si impuna tarifele. Decizia de plafonare a fost luata de Guvern prin Hotararea 298/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie, prelungita ulterior prin HG 923/2023.
Decizia guvernantilor privind plafonarea a fost luata in urma "caderii” City Insurance (click aici pentru a citi) si Euroins (click aici pentru a citi), doua mari societati la care romanii aveau si polite RCA. Astfel, in aprilie, Guvernul a adoptat ordonanta prin care s-a decis ca tarifele de prima maxime se stabilesc la nivelul propriilor tarife de prima care au fost practicate de catre fiecare asigurator RCA la 28 februarie 2023 si sunt valabile pentru o perioada de 6 luni, perioada fiind prelungita ulterior pana la sfarsitul acestui an.
Ca urmare a iesirii din piata in ultimii doi ani a asiguratorilor cu cea mai mare cota de piata, cei in portofoliul carora se aflau cea mai mare parte a asiguratilor RCA (City Insurance si Euroins -n.r), a fost generat un dezechilibru intre cerere si oferta, fapt ce a condus la o evolutie ascendenta a tarifelor, au explicat guvernantii. Astfel, au fost stabilite tarifele de prima practicate pentru asigurarile RCA la nivelul celor din 28 februarie 2023.
Acordarea despagubirilor
Potrivit Hotararii 298/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie, comisioanele de distributie aferente contractelor RCA se limiteaza la maximum 8% din prima neta de cheltuieli de distributie pentru o perioada de 6 luni. De asemenea, supravegherea practicarii tarifelor de prima maxime de catre asiguratorii RCA se exercita de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, iar tarifele de prima maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0.
La despagubirile acordate de catre asiguratorii RCA pentru acoperirea costurilor de inlocuire temporara a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeasi clasa sau o clasa inferioara, calculul despagubirii are in vedere un tarif ce nu-l poate depasi pe cel mediu practicat de reprezentantele rent car ce ofera servicii de inchiriere autoturisme fara conducator auto. Despagubirile se acorda numai in situatia in care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.