Grid star
criptomonede

EXCLUSIV: INVESTITIILE IN BITCOIN IN ROMANIA - Gregoire Vigroux, presedinte La French Tech Bucharest: "Am investit si am un portofoliu cripto din 2017”

Gregoire Vigroux (foto), presedinte al board-ului La French Tech Bucharest, a dezvaluit pentru Lumea Banilor cum a adus in Romania cel mai puternic brand guvernamental al Frantei pentru sustinerea startup-urilor din tehnologie. Antreprenorul francez si-a propus sa consolideze relatiile dintre mediul roman si cel francez de afaceri, bazandu-se pe experienta sa de business de peste 15 ani in Romania. In acest scop, La French Tech Bucharest va organiza in septembrie doua evenimente cu sute de actori-cheie din domeniul tech. In prezent, antreprenorul francez este implicat ca investitor sau co-fondator in 21 de companii, insa mai putin cunoscuta este implicarea sa in domeniul cripto.

Gilda Popa

Gregoire Vigroux povesteste ca in Franta perceptia despre mediul de afaceri din Romania s-a schimbat foarte mult in ultimii ani. Spre exemplu, una dintre "vedetele” cunoscute si des invocate de francezi este startup-ul UiPath, primul unicorn si ulterior primul decacorn lansat in Romania. Compania fondata la Bucuresti de Daniel Dines a ajuns sa valoreze, anul trecut, dupa listarea la bursa din New York, 40 miliarde dolari. In prezent capitalizarea sa de piata este de putin peste 10 miliarde de dolari, insa aceasta pe fondul unei crize prelungite pe bursele din intreaga lume. Chiar si asa, valoarea startup-ului UiPath o depaseste pe cea a celui mai mare startup din Franta.

"Spre comparatie, cel mai mare start -up din Franta valoreaza 5 miliarde dolari. Si asta conteaza foarte mult”, spune antreprenorul francez.

Romania are multe de oferit pentru oamenii de afaceri francezi, in special in domeniul tech, spune Gregoire Vigroux, adaugand ca, de cate ori are ocazia, promoveaza tara noastra la televiziunile franceze. Spre exemplu, in tara noastra sunt ma multi ingineri de IT per capita decat SUA, Franta, Germania, China sau chiar India, lucru care explica prezenta de succes a unor companii globale din domeniul high-tech, intre care Microsoft, IBM, HP, Oracle si Amazon.

A avut ocazia sa urmareasca toate etapele evolutiei postdecembriste, dupa ce a petrecut cativa ani in Romania de la inceputul anuilor 90, cand tatal sau a ajuns la Bucuresti cu un job. Ani mai tarziu a revenit in tara pentru a lucra la Ambasada Frantei, insa a optat ulterior pentru antreprenoriat. In 2007 a devenit co-fondator al CallPoint, devenita ulteior Telus International Europe, cara a ajuns in scurt timp una dintre cele mai mari companii de outsourcing din regiune. Cel mai recent proiect pe care l-a lansat este aplicatia bonapp.eco, start-up care isi propune combaterea risipei alimentare.

"Am fost foarte sceptic la inceput in privinta investitiei in ATM-uri Bitcoin. Insa a fost un succes urias”

Un aspect mai putin cunoscut al activitatii sale in afaceri este implicarea sa in domeniul cripto.

"Am investit acum 5 ani in domeniul cripto, intr-o firma care se numeste Bitcoin Romania - cea mai mare platforma de exchange cripto din tara. Am facut exitul din Tellus International in 2017 si am investit imediat in Bitcoin. Am identificat la acel moment pe piata in ce firma, startup din Romania implicat in criptomonede este oportun sa investesc. M-am intalnit cu cei doi co-fondatori Bitcoin Romania, George si Constantin Rotariu in 2017 si am investit in compania lor. La acel moment, imi aduc aminte, ca mi-au sugerat sa investesc in ATM Bitcoin si, recunosc, am fost foarte sceptic la inceput”, spune Gregoire Vigroux.

Investitia s-a dovedit a fi un mare succes

"Nu credeam ca va merge un ATM cripto. Nu imi puteam imagina ca un investitor cripto isi va retrage banii cash de la un ATM. Credeam ca va fi un esec. Ei bine, a fost un succes extraordinar. Avem peste 100 de ATM-uri cripto in Romania. Sunt plasate peste tot la hypermarketuri, la Carrefour, la Auchan. Platim doar un metru patrat aproape de o priza. Ceea ce se intampla este ca multi romani din Diaspora care trimit bani acasa prefera sa transfere in cripto pentru ca, de exemplu, cu Western Union transferul dureaza, comisionul este destul de mare, asa ca ei transfera prin Binance sau Bitcoin Romania sau orice alta platforma cripto folosesc, iar cei de acasa retrag cash. Acum suntem intr-o discutie pentru extindere in Europa de Est – urmatorul pas. Este un business incredibil de profitabil”, adauga presedintele La French Tech Bucharest.

Insa problema cu care se confrunta in prezent business-urile din domeniul cripto este reglementarea, adauga el.

"In Franta spre exemplu, nu e clar daca poti opera un ATM cripto din cauza vidului legislativ. Legea nu spune nimic specific si ne gandim la o initiativa legislativa pentru a clarifica aceste lucruri”, precizeaza Gregoire Vigroux.

La French Tech, un concept "unic in lume”

La French Tech este o initiativa bazata pe un concept unic in lume, explica Gregoire Vigroux. De fapt, este o idee care a fost lansata nu de Emmanuel Macron, ci de predecesorul sau, Francois Hollande, adauga el. E un lucru surprinzator pentru ca el a fost vazut ca un presedinte socialist.

"Dar la acel moment, in 2016, el a spus ca trebuie sa facem din Franta cea mai atractiva tara cand este vorba despre startup-uri in tehnologie. Ideea a fost imbratisata ulterior de Emmanuel Macron, care este un presedinte tanar, dinamic, interesat sa dezvolte un ecosistem puternic de startup-uri. Iar el a spus ca acum este momentul sa facem din Franta cea mai puternica tara din Europe in domeniul start-up din tehnologie”, adauga presedintele La French Tech Bucharest.

"In acest context, am aratat ca avem milioane de francezi care au plecat din Franta, o parte dintre ei sunt antreprenori, si ca ar fi oportun ca La French Tech sa aiba activitate locala in toate aceste tari cu o puternica prezenta a antreprenorilor francezi. Au trecut cativa ani de la momentul discutiei, si cei de la Ambasada Franceza m-au sunat sa imi spuna ca ar fi foarte bine daca am avea o prezenta a brandului La French Tech in Romania. La inceput am spus nu. Pentru ca in Romania avem deja Camera Franceza de Comert si Industrie in Romania, avem Business France, Misiunea Economica a Ambasadei Franceze, Le Conseille de Commerce Exterieur de la France – o puternica prezenta institutionala de suport. Cei de la Ambasada insa mi-au spus ca pot crea acest La French Tech Romania cum doresc, pentru ca este un nivel de flexibilitate enorm. Atunci am creat aceasta organizatie, cu suportul tuturor celorlalte institutii de resort pe care le-am enumerat mai sus”, precizeaza Gregoire Vigroux.

"Vom organiza la Bucuresti evenimente cu sute de actori-cheie in septembrie”

Misiunea La French Tech Bucharest este aceea de a identifica oportunitati pentru antreprenorii francezi din Romania si pentru acei romani interesati sa se dezvolte in Franta – pentru a gasi parteneri, sau accelerator/ incubator de business la Paris sau in Bucuresti. Si acum, La French Tech Bucuresti este una dintre cele mai puternice prezente dintre cele 100 de tari in care acest brand activeaza, spune Gregoire Vigroux. El mentioneaza ca organizatia franceza cu sediul in Bucuresti este bazata pe voluntariat – o asociatie inregistrata ca La French Tech Bucuresti.

"Avem reporting line la Paris – de exemplu eu voi fi acolo, saptamana aceasta pentru a participa la La French Tech Summit.

La Bucuresti organizam evenimente unde antreprenorii pot intra in contact cu potentiali parteneri si investitori, un puternic network de business. In septembrie pregatim un eveniment cu 200 de invitati, cel mai probabil pe 20 septembrie, la Institutul Francez din Bucuresti - "Inspiring women in business” - care are deja un sponsor puternic - Airbus. Voi invita ca speakeri cele mai puternice femei de business, antreprenoare din Romania si din Franta pe partea de tehnologie. Vom discuta rolul important al femeilor in leadership, atat in companii mari cat si in startup-uri. Intre cei mai importanti speakeri pot mentiona participarea Adrianei Record, director executiv la Camera Franceza de Comert si Industrie in Romania (CCI France Roumanie) si a Irinei Obushtarova CEO si co-fondator la The Recursive, care se vor ocupa de acest panel”, spune presedintele La French Tech Bucharest

El mai adauga ca evenimentul va marca inceputul unei initiative dedicate femeilor antreprenor si leadershipului feminin, lansata in cadrul La French Tech Bucuresti. In acest moment, echipa este in etapa de brainstorming cu privire la aceasta initiativa.

Pe 13-14 septembrie va avea loc un alt eveniment, cu 500 de oameni, care este deja la a doua editie – French Tech Romanian Touch. Vor fi prezenti 50 de antreprenori din Franta din domeniul tech, care vor participa la un panel "Discover Romania”.

"Incerc sa creez o punte intre ecosistemul de afaceri din Romania si cel din Franta, sa aduc oameni-cheie la acelasi eveniment, la aceeasi masa, pentru a dezvolta parteneriate si a extinde afacerile” - Gregoire Vigroux.

Speakerii vor argumenta de ce Romania este o tara interesanta pentru antreprenorii francezi – atat prin similaritatile la nivel cultural, cat si prin faptul ca exista deja o comunitate franceza puternica de afaceri aici. Romania este, in acelasi timp, si o "poarta” catre Europa de Est pentru business-uri care vor sa se extinda in alte tari.

La eveniment vor participa sute de oameni-cheie pentru ecosistemul afaceri din Romania – antreprenori, CEO, oficiali guvernamentali, investitori, jurnalisti.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani