EXCLUSIV: DOCUMENTUL PRIVIND PRETURILE RCA – Iata tarifele cerute de ASF dupa retragerea autorizatiei Euroins. Masuri de protectie
Lumea Banilor prezinta in exclusivitate documentul pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) l-a trimis ministerului de Finante dupa ce societatii Euroins i-a fost retrasa autorizatia de functionare. Este vorba despre preturile la RCA.
Scandalul Euroins tine capul de afis in ultimele zile, iar soferii, pe buna dreptate, se gandesc cat vor plati pentru asigurari. ASF vine cu o masura de protectie, iar propunerea a ajuns la ministerul de Finante. Astfel, potrivit surselor noastre, tarifele de prima maxime se stabilesc la nivelul propriilor tarife de prima care au fost practicate de catre fiecare asigurator RCA la 1 martie 2022, si sunt valabile pentru o perioada de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.
Prevederi privind comisioanele
In situatia in care tarifele de prima practicate de catre asiguratorii RCA la 1 martie 2022 sunt mai mari decat cele practicate la data de 1 martie 2023, asiguratorii RCA aplica cel mai mic tarif de prima dintre cele doua. De asemenea, potrivit documentului, comisioanele de distributie aferente contractelor RCA se limiteaza la maximum 8% din prima bruta incasata pentru o perioada de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.
"In perioada aplicarii prevederilor prezentei hotarari, la despagubirile acordate de catre asiguratorii RCA, pentru acoperirea costurilor de inlocuire temporara a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeasi clasa sau o clasa inferioara, calculul despagubirii are in vedere un tarif ce nu poate depasi tariful mediu de inchiriere publicat de catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania”, este o alta prevedere.
Euroins, fara autorizatie
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a anuntat vineri, 17 martie 2023, printr-un comunicat oficial, ca a decis sa retraga autorizatia de functionare a societatii Euroins Romania, constatand indiciile starii de insolventa a companiei. Consiliul a mai hotarat promovarea de catre ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment si numirea Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) ca administrator interimar al societatii, cu sarcina de a asigura administrarea si conducerea activitatii asiguratorului si adoptarea masurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atributiile conducerii societatii se suspenda de drept. Mandatul FGA inceteaza la numirea lichidatorului judiciar (click aici pentru a citi mai multe).