Grid star
eveniment

EXCLUS CA PENSIILE SPECIALE SA FIE MAI MARI DECAT SALARIUL – Vicepremierul Kelemen Hunor anunta ce urmeaza. Precizari privind varsta de pensionare: "Nu cred ca pe un procuror sau judecator vine o presiune mai mare decat pe un neurochirurg”

Vicepremierul Kelemen Hunor (foto) anunta ca este posibil ca pana la finele acestei luni proiectul de reforma a pensiilor speciale (jalon din PNRR care trebuie indeplinit-n.r) sa fie gata. Asta in conditiile exista deja unul in Parlament (click aici pentru a citi). Potrivit acestuia, pensiile nu trebuie sa fie mai mari ca salariul.

Liderul UDMR a declarat la b1tv ca nu i se pare normal ca pensia sa fie mai mare ca salariul sau ca magistratii sa iasa la pensie la 50 de ani, pe cand un neurochirurg, supus unei presiuni profesionale cel putin la fel de mare, sa lucreze pana la 65.

Vicepremierul a anuntat ca o sa fie respectata Constitutia, precizand ca el pleaca de fiecare data de la un principiu sanatos: contributivitatea. Iar apoi poti sa mergi pe diferite variante daca statul, pentru cei care sunt in serviciul public, vrea sa dea ceva in plus.

"Nu poate sa fie pensia mai mare decat salariul. Este exclus”.

Penalizare la bani

Din punctul meu de vedere al liderului UDMR, nu este corect sa te retragi din activitate la 50 de ani si sa primesti pensia de serviciu. Acesta considera ca poti sa primesti pensia de seviciu daca te-ai retras mai devreme, dar dupa ce ajungi la varsta care se aplica pentru toti romanii.

"Si eu pot sa ies la 60 de ani daca am anii corespunzatori, dar primesc o penalizare pana la 65 de ani. Asta trebuie sa fie valabil si pentru judecatori, procurori, politisti si pentru toti cei care pot acum sa se pensioneze. Eu spun care e punctul meu de vedere”.

Iata ce a declarat vicepremierul Hunor:

"Eu nu vad o problema la transa a doua (din PNRR) si cu pensiile speciale, cred ca pana la finalul lunii martie vom avea o forma finala a legii. Avem un grup de lucru, si de la noi sunt doi specialisti, si de la celelalte partidele, vor veni in coalitie si, pe baza raportului Bancii Mondiale si pe baza directiei date de coalitie, sunt convins ca lucrurile pana la termenul asumat de Romania vor fi rezolvate.

Pensii bazate pe contributivitate

N-o sa facem un lucru care nu corespunde principiilor din Constitutie. Eu plec de fiecare data de la un principiu sanatos: contributivitatea. Apoi poti sa mergi pe diferite variante daca pentru cei care sunt in serviciul public vrei sa dai ceva in plus. Nu poate sa fie pensia mai mare decat salariul. Este exclus! Din punctul meu de vedere, nu e bine sa iesi la pensie de 50 de ani si sa primesti pensia de serviciu. Poti sa primesti pensia de seviciu daca ai iesit mai devreme la pensie, dar dupa ce ajungi la varsta de pensionare normala sau valabila pentru toata lumea.

Si eu pot sa ies la 60 de ani daca am anii corespunzatori, dar primesc o penalizare pana la 65 de ani. Asta trebuie sa fie valabil si pentru judecatori, procurori, politisti si pentru toti cei care pot acum sa se pensioneze. Eu spun care e punctul meu de vedere (...).

Independenta magistratilor e un lucru la care trebuie sa tinem cu totii, dar trebuie sa vezi ca si un neurochirurg are presiune si nu iese la pensie la 50 de ani. Nu cred ca pe un procuror sau judecator vine o presiune mai mare decat pe un neurochirurg. Si invatatorii care lucreaza pentru viitor sau nu lucreaza pentru viitor trebuie patiti, ca soarta noastra e in mana lor. Eu nu vad de ce trebuie sa acceptam aceasta pensionare anticipata la 50 de ani. OK, poate nu la 65 de ani, poate la 60, dar de ce la 50?”.

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani