EXCEPTIILE DIN CODUL FISCAL – PSD reactioneaza: "Nu se mai poate continua. Trebuie facut ceva in Romania”. Cine plateste 1% impozit
Liderul PSD. Marcel Ciolacu, pune piciorul in prag si spune ca nu se mai poate continua cu exceptiile din Codul Fiscal, care sunt de vreo 64 miliarde de lei.
Potrivit acestuia, Codul Fiscal arata precum eram in Evul Mediu, cand Papa emitea anumite bule unor oameni in urma unor privilegii.
"Sunt exceptii peste exceptii, jocuri de noroc impozitate cu 1%, companii impozitate cu 1%, alte companii care daca ai un angajat, ai 1%, daca n-ai niciun angajat ai 3%, daca soarele rasare din sud, nu din nord, ai 5%. Nu se poate continua intr-un stat normal cu asa ceva”.
Marcel Ciolacu a declarat ca in acest moment este o diferenta imensa intre impozitarea muncii cu aproape 45%, si impozitarea capitalului. Liderul social democratilor a mai declarata ca vrea modificarea Codului Fiscal, iar companiile care au avut "venituri exceptionale” de pe urma pandemiei si a crizelor de energie si carburanti sa depuna "un efort”.
Iata declaratiile facute de Marcel Ciolacu:
"In acest moment este o diferenta imensa intre impozitarea muncii cu aproape 45% si impozitarea capitalului. Fiindca toata pandemia si efortul din pandemie a fost pe umerii celor cu venituri mici si pensionari. Cel mai scump pret l-au platit cei cu boli cronice si este evident ca statul trebuie sa intervina.
Avem un Cod Fiscal cu exceptii de 64 de miliarde de lei. Nu se mai poate continua. Nu o spune doar Marcel Ciolacu, o spun toti finantistii, mai mult, toti auditorii externi care nu putem spune ca sunt social-democrati. Trebuie facut ceva in Romania. De la aceste principii am pornit aceste discutii corecte, loiale, necesare de a veni cu ceva predictibil pe primele 6 luni, dupa aceea peste un an de zile dar si cu niste cerinte la statul roman. De exemplu, ANAF in maxim doua saptamani sa declanseze procedura de digitalizare , astfel incat in perioadele urmatoare, nu maine, sa putem veni si sa avem o discutie deschisa cu toti partenerii sociali si in coalitie in ceea ce priveste impozitarea progresiva.
Impozit de 1%
Aceasta a fost baza de la care am plecat sa avem discutiile in ceea ce priveste Codul Fiscal, care, din punctul meu de vedere, arata precum eram in Evul Mediu, cand Papa emitea anumite bule unor oameni in urma unor privilegii. Asta este realitatea in acest moment. Sunt exceptii peste exceptii, jocuri de noroc impozitate cu 1%, companii impozitate cu 1%, alte companii care daca ai un angajat, ai 1%, daca n-ai niciun angajat ai 3%, daca soarele rasare din sud, nu din nord, ai 5%. Nu se poate continua intr-un stat normal cu asa ceva.
Dorim sa facem acest lucru? PSD este partener la aceste discutii. Nu dorim sa facem aceste lucruri? Le uram succes si sa vina cu variantele cele mai bune pentru Romania, dar eu nu pot sa nu observ ca toate tarile economice dezvoltate nu au exceptii si au un sistem de impozitare progresiva.
Domeniul constructiilor
Avem exceptii, de exemplu, pentru zona de constructii. Am observat in cresterea economica din primul trimestru ca aproximativ 52% vine din zona de constructii. Exceptia era ca de la salariul minim sa ajungi pana la 3.000 de lei, sa ai un salariu bun, ca oamenii sa nu mai plece din tara, sa ramana in Romania. Ne-am trezit ca aceste exceptii sunt pana la 30.000 de lei, la fel in agricultura. Se impunea si in industria alimentara in acest moment , fiindca exceptii sunt nu pentru toata perioada, sunt pentru o perioada limitata.
Profitul companiilor in pandemie
Mai mult, sunt anumite companii prestigioase, legale, corecte, dar, printr-o conjunctura cum este pandemia, au avut niste venituri exceptionale. Corect? Nu ar fi avut acele cifre de afaceri daca n-ar fi fost pandemia sau n-ar fi fost aceasta criza din energie sau din carburanti, unele bazate pe un pret speculativ din punctul meu de vedere. Asteptam de la ministrul Energiei toate aceste explicatii. Daca statul roman si romanii au fost solidari, au dus tot greul in pandemie, in aceasta perioada ai facut niste venituri exceptionale pe baza pandemiei, pe baza crizei energetice, este normal ca pe o perioada la fel de limitata sa solicitam un efort din partea acestor companii. Nu este nici incorect, nici injust. Dimpotriva, este un element corect in orice stat”.