EUROPA SI SUA IN PRAG DE FALIMENT – Romania risca sa devina un “inger cazut”

1798
Europa si Statele Unite ale Americii (SUA) se afla in prag de faliment.

Sursa Foto: Sputnik

Europa si Statele Unite ale Americii (SUA) se afla in prag de faliment. Romania sta pe un butoi cu pulbere si risca astfel sa devina unul dintre “ingerii cazuti” ai Europei.

Nu o spunem noi, ci avertismentul vine de la cel mai inalt nivel. Mai exact, publicatia Reuters si Agentia de rating S & P sustin in egala masura faptul ca, in urmatoarele 9 luni, se va dubla rata falimentelor companiilor din SUA si Europa.

Astfel, S & P a constatat ca rata falimentelor companiilor private va ajunge, atat in SUA, cat si in Europa la:

– 12,5% de la 6,2% in SUA;

– 8,5% fata de 3,8% in Europa, noteaza Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in Raportul emis vineri, 09 octombrie 2020.

In acest context, la o analiza mai atenta se constata ca economia globala a fost divizata, din cauza pandemiei de coronavirus si a efectelor acesteia fara precedent.

In consecinta, intre 70% – 85% din firmele din sectoarele de energie, transport, media si auto au fost lovite de retrogradari ale ratingurilor, in timp ce firmele IT aproape nu au avut niciun impact.

Mai mult de atat si mai grav, este faptul ca va exista un record al “ingerilor cazuti”, ceea ce se traduce in companii sau tari ale caror ratinguri scad de la categoria “investment” la categoria “junk”.

Printre “ingerii cazuti” pana la acest moment se numara companii mari, cum ar fi:

– Ford;

– Kraft Heinz;

– Renault;

– Occidental Petroleum, numarul total al companiilor ajungand la 25.

O veste ingrijoratoare pentru Romania este ca se afla pe lista neagra a agentiei de rating S & P. Nu doar Romania, ci si Columbia, impreuna riscand sa numere 119 entitati care “au potential” de “ingeri cazuti”, mai este subliniat in Raportul ASF.

*Cititi aici Raportul integral emis de ASF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole