EUROPA, RASPUNS PENTRU PUTIN – Presedinta Comisiei Europene a facut anuntul
Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre "oferta” presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a plati gazul in ruble.
Leyen a declarat in Suedia ca acest lucru ar eluda si sanctiunile existente:
"Credem ca oferta de schimb nu va reprezenta doar un risc pentru companii, ci va eluda si sanctiunile existente”, a spus Ursula von der Leyen, potrivit Komersant, care citeaza RIA Novosti.
Cu cateva ore inainte, Ursula von der Leyen anunta la o conferinta in Bulgaria, potrivit digi 24, ca Uniunea Europeana va respecta cu strictete contractele cu Rusia si va continua sa plateasca in euro sau dolari pentru furnizarea de carbuni, gaze sau petrol.
"Contractele sunt foarte clare. In acestea se spune ca plata se face in euro sau dolari. In acest moment, luam in considerare aceste contracte, dar, la prima vedere, pare ca le vom respecta, si platim in euro, si nu in ruble”.
Dorinta lui Putin
Vladimir Putin a anuntat la sfarsitul lui martie ca tarile “neprietenoase” Moscovei vor trebui sa achite gazele pe care le importa din Rusia in ruble. Mai exact, vor trebui sa isi deschida conturi in ruble la bancile rusesti, urmand ca platile pentru livrarea gazelor sa se faca in aceste conturi.
Vladimir Putin a dat si un ultimatum: in cazul in care plata in ruble va fi refuzata, furnizarea gazelor catre tarile din Europa va fi sistata.
Importul de energie ruseasca
In 2020, UE a importat 58% din energia consumata, deoarece productia proprie a satisfacut doar 42% din nevoile sale.
Potrivit Eurostat, mixul energetic al UE in 2020 a constat din 35% petrol si produse petroliere, 24% gaze naturale, 17% surse regenerabile, 13% energie nucleara si 11% combustibili fosili soli . Rusia este principalul furnizor al UE de gaze naturale, petrol si carbune, care sunt principalele produse energetice din mixul energetic al UE. In 2020, importurile din aceasta origine au satisfacut 24% din nevoile energetice ale UE.
Gazul natural, un combustibil major pentru productia de energie electrica si incalzire in UE, a fost combustibilul cu cea mai mare expunere la importurile din Rusia. In 2020, UE a primit 46% din importurile sale de gaze naturale de la acest furnizor, satisfacand 41% din energia bruta disponibila derivata din gaze naturale.
Titeiul, o marfa esentiala pentru productia de combustibili de transport si industria petrochimica, a fost familia de combustibili cu cea de-a doua cea mai mare expunere la importurile din Rusia. In 2020, UE s-a bazat pe acest furnizor pentru 26% din importurile sale de titei, care a satisfacut 37% din nevoile energetice ale UE.
In cele din urma, combustibilii fosili solizi (cum ar fi carbunele) au avut cea mai mica dependenta de import fata de Rusia, care a furnizat 19% din utilizarea UE de combustibili fosili solizi. In 2020, UE a importat 53% din carbune din aceasta tara, care a reprezentat 30% din consumul de carbune al UE.