EUROPA FIERBE, ROMANIA PLATESTE – Guvernul da 280.000 de euro pentru fiecare fermier. Bugetul total este de 243 milioane euro. Programul a inceput
Europa fierbe in urma protestelor fermierilor, cele mai violente inregistrandu-se in prezent in Franta. Proteste au avut loc si in Romania, insa in urma negocierilor cu Guvernul s-au stabilit masuri compensatorii pentru pierderile acestora. Conform Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), in perioada 29 ianuarie – 08 martie 2024 pot depune cereri de acordare a grantului direct producatorilor agricoli din sectorul vegetal. Bugetul depaseste 200 de milioane de euro.
Grantul direct reprezinta o plata compensatorie pe suprafata si este de echivalentul in lei a 100 euro/hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro. Valoarea maxima a grantului direct acordat pe intreprindere beneficiara nu poate depasi echivalentul in lei a 280.000 euro.
Bufetul alocat este de 1,2 miliarde lei, reprezentand echivalentul a 243.239,956 mii euro, iar plata ajutorului de stat se efectueaza pana la 30 iunie 2024.
Iata anuntul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura:
“Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca, in perioada 29 ianuarie – 08 martie 2024 inclusiv, pot depune cereri de acordare a grantului direct producatorilor agricoli din sectorul vegetal, in conformitate cu Ordonanta Guvernului nr. 5/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei.
Cererile de acordare se depun la Centrele locale/judetene ale APIA, respectiv Centrul APIA din Municipiul Bucuresti, pe a caror/carui raza teritoriala a fost depusa cererea de plata aferenta anului 2023.
Grantul direct reprezinta o plata compensatorie pe suprafata si este de echivalentul in lei a 100 euro/hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro. Valoarea maxima a grantului direct acordat pe intreprindere beneficiara nu poate depasi echivalentul in lei a 280.000 euro.
Resursele financiare totale sunt de 1.200.000 mii lei, reprezentand echivalentul a 243.239,956 mii euro, care se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2024. Plata ajutorului de stat se efectueaza pana la data de 30 iunie 2024.
Informatiile privind beneficiarii, conditiile de eligibilitate, documentele ce insotesc cererea de solicitare a ajutorului de stat, precum si Ghidul solicitantului se vor regasi publicate pe site-ul APIA www.apia.org.ro.
Beneficiarii
Beneficiarii schemei sunt:
-producatori agricoli persoane fizice, producatori agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor OUG nr.44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate;
-intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare;
-producatori agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare;
-societatile agricole organizate in conformitate cu Legea nr.36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, cu modificarile si completarile ulterioare;
-societatile reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
-grupurile si organizatiile de producatori recunoscute potrivit OG nr.37/2005 privind recunoasterea si functionarea grupurilor si organizatiilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 338/2005, cu modificarile si completarile ulterioare;
-cooperativele agricole organizate potrivit prevederilor Legii cooperatiei agricole nr.566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
-organismele/organizatiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitatile, institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finantare.
APIA pune la dispozitia solicitantilor cereri pretiparite, cu suprafetele determinate in urma controalelor administrative si la fata locului aferente fiecarei culturi pentru anul 2023. Suprafetele totale se exprima in ha, in cifre intregi fara subdiviziuni, prin trunchiere.
Pentru acordarea grantului direct, solicitantii trebuie sa depuna cererea pretiparita pusa la dispozitie de catre APIA insotita de copia documentului de coordonate bancare – cont bancar activ, numai in situatia in care acesta a suferit modificari fata de cel inscris in cererea de plata pentru anul 2023.
Solicitantii trebuie sa se asigure ca este activ contul bancar comunicat la APIA pana la data de 30 iunie 2024.
Acordarea granturilor
Grantul se acorda pentru suprafetele determinate in urma controalelor administrative si la fata locului pentru anul de cerere 2023, pentru minimum 1ha cu una sau mai multe dintre culturile: grau comun de toamna, grau dur de toamna, triticale de toamna, secara de toamna, orz de toamna, orzoaica de toamna, ovaz de toamna, rapita de toamna.
Beneficiarii pot solicita grantul care se acorda daca indeplinesc urmatoarele conditii de eligibilitate, in mod cumulativ:
a) au depus o cerere de plata in anul 2023, pentru o suprafata determinata de minimum 1 ha, pentru una sau mai multe dintre culturile grau comun de toamna, grau dur de toamna, triticale de toamna, secara de toamna, orz de toamna, orzoaica de toamna, ovaz de toamna, rapita de toamna, pana la termenul limita de depunere din anul 2023;
b) nu sunt in dificultate, respectiv in lichidare sau in faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, in baza evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului.
De prezenta schema de ajutor pot beneficia si producatorii agricoli care figureaza in sistemul IACS ‘caz inchis’ ca urmare a imposibilitatii APIA de a efectua plata ca urmare a erorilor de cont bancar pentru cererea 2023, cu conditia depunerii documentului de coordonate bancare aferent unui cont bancar activ.
Producatorii agricoli declarati neeligibili pentru plata pe suprafata aferenta campaniei 2023 care au primit decizie negativa/de respingere nu pot beneficia de prezenta schema de ajutor.
Ajustarea sprijinului prevazut prin prezenta ordonanta se realizeaza in functie de numarul de beneficiari eligibili ai schemei, cu incadrarea in prevederile bugetare aprobate cu aceasta destinatie”.
Sursa foto: Ziua de Cluj