Grid star
companii

EUROINS VREA S-O DEA LA PACE, DAR SA FIE IERTATA – Dupa ce s-au uschit cu 1,5 miliarde lei in strainatate, proprietarii bulgari ai companiei Euroins promit sa reia platile pentru toate daunele, dar numai cu conditia inacceptabila ca ASF sa le dea licenta

Dupa ce au transferat in strainatate 1,5 miliarde de lei, actionarii bulgari ai Euroins, de la societatea Eurohold Bulgaria AD, condusa de Asen Hristov (foto), promit ca vor relua platile pentru toate daunele curente si viitoare. De asemenea, actionarii Euroins anunta si ca vor reinnoi toate contractele de reasigurare.

Totul se va intampla insa cu o singura conditie. Si anume ca ASF sa revoce decizia prin care a retras autorizatia Euroins, sa restituie licenta Euroins si sa restabileasca activitatea Euroins Romania. Adica Euroins sa fie iertata.

Eurohold Bulgaria AD anunta oficial ca in cazul revocarii deciziei ASF, respectiv restituirea licentei si restabilirea activitatii Euroins Romania, EIG Re si toate celelalte grupuri de reasiguratori vor reinnoi imediat contractele de reasigurare si vor relua platile tuturor daunelor curente si viitoare in locul Fondului de Garantare, ceea ce va economisi sume uriase de bani pentru statul roman si cetateni”, precizeaza proprietarii Euroins.

Prezentam comunicatul Eurohold Bulgaria AD:

La doua saptamani de la revocarea abuziva a licentei Euroins Romania, piata asigurarilor auto obligatorii este intr-o confuzie totala din cauza deciziilor fara suport economic care au provocat deja cresterea valorii primelor de asigurare RCA.

Preturi de referinta mult marite, doua tentative de plafonare a preturilor esuate, critici din partea societatilor de asigurare si a brokerilor, blocarea reparatiilor pentru mii de clienti si perspectiva pierderii locurilor de munca pentru mii de salariati din industria asigurarilor sunt doar cele mai evidente consecinte ale deciziei abuzive a ASF.

Actionarul Eurohold Bulgaria AD nu este de acord ca romanii sa achite nota de plata pentru deciziile ASF si este decis sa depuna toate eforturile pentru a putea continua sa sustina Euroins Romania astfel incat lucrurile sa reintre in normal si piata asigurarilor RCA sa nu fie afectata si mai mult.

'Autoritatile romane nu au explicat inca de ce trebuie contribuabilul roman sa plateasca pentru ambitia ASF de a distruge o societate de asigurari puternica si care a platit in 2022 daune in valoare totala de peste 1,6 miliarde lei, din care 1 miliarde au provenit de la reasiguratori. Euroins Romania este sustinuta de un actionar cu active nete in valoare de 3 miliarde de euro', a declarat Asen Hristov, presedintele consiliului de administratie Eurohold Bulgaria AD.

In acest sens, Eurohold Bulgaria AD anunta oficial ca in cazul revocarii deciziei ASF, respectiv restituirea licentei si restabilirea activitatii Euroins Romania, EIG Re si toate celelalte grupuri de reasiguratori vor reinnoi imediat contractele de reasigurare si vor relua platile tuturor daunelor curente si viitoare in locul Fondului de Garantare, ceea ce va economisi sume uriase de bani pentru statul roman si cetateni.

Reamintim ca inca din 17 februarie 2023 Eurohold Bulgaria AD a facut publice principalele clauze ale acordului de reasigurare dintre Euroins Romania si EIG Re si a transmis un mesaj oficial pe aceasta tema catre toate publicatiile din Romania. Acest lucru ar putea fi usor verificat pe site-ul companiei, unde a fost incarcat continut detaliat pe acest subiect.

Dupa cum am informat deja pe 17 februarie, acordurile de reasigurare, semnate de Euroins Romania, acopera 97% din toate daunele (platile) din portofoliul companiei, nu doar pentru 2022, ci si pentru intreg anul 2023. In practica, 97% din toate platile privind daunele companiei romanesti sunt garantate si subscrise de reasiguratori externi.

Pentru anul in curs, EIG Re acopera 87% din platile pe daune ale asiguratorului roman, iar Allianz - inca 10% dintre acestea. Reamintim ca riscul, care fusese transferat de la Euroins Romania catre EIG Re, a fost cedat unor reasiguratori de top din Europa. In acest fel, asiguratorul roman trebuie sa acopere doar 3% din platile pe daune care ar urma sa apara in 2023. In acelasi timp, chiar si activele disponibile in prezent ale Euroins Romania sunt peste 270 de milioane de lei, cu mult mai mult decat acest 3% din platile pentru daune pe care societatea trebuie sa le acopere.

Din nou, mentionam ca doar pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 17 martie 2023, peste 450 de milioane de lei au fost platite catre Euroins Romania in cadrul acestor contracte de reasigurare.

Inca o data, subliniem ca din 17 martie, cand ASF a retras licenta Euroins Romania si a solicitat falimentul acesteia, societatea acopera toate cerintele de reglementare si de capital, este suficient de solvabila si nu se putea vorbi de vreun faliment.

Avand in vedere toate informatiile disponibile despre contractele de reasigurare ale Euroins Romania, consideram ca ASF datoreaza statului si publicului un raspuns la urmatoarele intrebari:

    • De ce ASF obliga cetatenii sa plateasca ei in conditiile in care pe piata internationala de asigurare exista acoperire prin reasigurare?

    • De ce ASF a provocat in mod deliberat si consecvent o situatie de criza in care Fondul de Garantare va fi obligat sa caute fonduri suplimentare si semnificative de la guvern si, respectiv, de la bugetul de stat din banii contribuabililor romani?

    • Nu cumva aceasta decizie ASF deschide calea catre instrainarea activelor societatii prin plata unor despagubiri exagerate catre terti?

    • Va fi responsabila ASF pentru haosul creat pe piata asigurarilor din Romania, cresterea brusca a preturilor si procesele pe rol de sute de milioane de euro ca urmare revocarii abuzive a licentei Euroins Romania?

Reamintim ca licenta Euroins Romania a fost retrasa ca urmare a abuzului reprezentantilor ASF. Documentele necesare pentru a dovedi aceasta sunt disponibile si vor fi la dispozitia autoritatilor competente.

Eurohold Bulgaria AD

Eurohold Bulgaria AD este un grup energetic si financiar de frunte care opereaza in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est, si este listat la Bursele de Valori din Bulgaria si respectiv Varsovia. Eurohold detine Euroins Insurance Group AD (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurari din regiune. EIG ofera o gama completa de produse de asigurare, deserveste peste 4 milioane de clienti in 11 tari si are peste 3.000 de angajati. Eurohold este proprietarul Electrohold, un grup energetic de frunte din Bulgaria, cu o cota de 40% in distributia de energie. Electrohold are 3000 de angajati si deserveste peste 3 milioane de consumatori din tara".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani