EURO INSOL PREIA ADMINISTRAREA ROMELECTRO – Decizia instantei

916

Prin incheierea de sedinta din 28 iulie 2022 pronuntata de Tribunalul Bucuresti in dosarul 909/3/2022, Euro Insol, al carui practician coordonator este avocatul Remus Borza (foto), anunta ca a fost desemnat administrator judiciar al debitoarei Romelectro SA, cel mai mare contractor general din Romania pe lucrari de producere, transport, distributie si furnizare energie electrica.


Infiintat in 1971 Romelectro a participat activ pe partea de proiectare si inginerie la punerea in functiune a peste 15.000 MW in centrale electrice conventionale (hidro, carbune, gaz) si nucleare, ceea ce reprezinta aproape 80% din capacitatea totala instalata in Romania. A retehnologizat peste 3.000 MW instalati in centrale hidro si termo, a asigurat inginerie si design pentru punerea in functiune a peste 150 de statii de inalta tensiune si lucrari de proiectare si executie a mai mult de 22.000 km de LEA.

Insolventa

„Romelectro a intrat in insolventa la data de 03.02.2022 ca urmare a incapacitatii de plata a datoriei scadente ce se ridica la suma de 227.000.000 lei. Starea de insolvabilitate s-a instalat mult mai devreme, inca din 2019 ca urmare a intrarii in vigoare a OUG 114/2018 prin care aproape s-a dublat salariul minim in domeniul constructiilor si a pierderilor din contractele incheiate cu ROMGAZ, Transelectrica si Hidroelectrica. Pierderile operationale s-au majorat in perioada 2020-2021 pe fondul restrictiilor de deplasare, a regulilor de izolare si limitarii numarului de muncitori pe santiere”, potrivit unui comunicat Euro Insol.

Administratorul judiciar

Preluarea mandatului de administrator judiciar la Romelectro reprezinta pentru noi o mare provocare. Indiscutabil Romelectro este o societate cu un palmares impresionant de lucrari atat in Romania cat si pe alte piete. Romelectro este o societate vitala din perspectiva sigurantei sistemului energetic national, dar cu o situatie financiara precara, cu un sold al datoriilor de doua ori mai mare decat al activelor, cu capitaluri proprii negative si cu pierderi operationale pe toate contractele cu producatorii si transportatorul de energie care au refuzat sa recunoasca costurile reale ale lucrarilor si sa aditioneze contractele cu valoarea actuala a materialelor, echipamentelor si a salariilor.

Investitii

Managementul companiilor energetice la care statul este actionar trebuie sa realizeze ca investitiile sunt mai importante decat profitul. Raportarea cu mandrie patriotica a unor profituri astronomice la care nu au nicio contributie, fiind rezultatul doar al unor conjuncturi de piata, in ca in cel mai scurt timp sa reusim sa renegociem cu Romgaz contractul constructiei centralei electrice pe gaz de la Iernut. Este o centrala de mare putere de 430 MW, cu regim de functionare in banda, adica 365 zile/an si cu o productie de peste 3.000.000 MWh/an, adica peste 7% din consumul national de energie. Punerea in functiune a acestui obiectiv strategic va conduce la atenuarea pretului la electricitate cu efecte favorabile atat pentru economie cat si pentru populatie„, a declarat avocatul Remus Borza, practician coordonator Euro Insol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole