EURO CRESTE, FACTURILE CRESC – Legea senatorului Daniel Zamfir pentru romani, la sertar in Parlament. Iata ce au de castigat romanii, daca ar fi adoptata (Document)
Moneda europena creste vineri, 18 februarie 2022, ceea ce duce automat si la cresterea facturilor la utilitati. Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca euro este cotat la 4,9445, fata de ziua precedenta, 4,9439.
Cresterea euro inseamna si cresterea facturilor romanilor, lucru care ar putea fi oprit daca acestea ar fi exprimate in moneda nationala, in ceea ce priveste utilitatile, potrivit legii initiate de senatorul PSD Daniel Zamfir (foto). Legea a fost adoptata de Senat, iar acum este in Camera Deputatilor, unde este tinuta la sertar.
Ultimele informatii despre aceasta lege, adoptat deja de Senat si aflata in prezent in Camera Deputatilor, sunt din iunie 2021, atunci cand s-a primit aviz favorabil din partea Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. De atunci, potrivit site-ului Camerei, nu s-a mai intamplat nimic. Iar intre timp, facturile romanilor explodeaza.
Amendamentele
Potrivit avizului pozitiv, cu amendamente, sunt utilitati urmatoarele activitati: alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea si evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie electrica, iluminatul public, alimentarea cu energie termica in sistem centralizat, salubrizarea localitatilor, alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de calatori, telefonia fixa sau mobila, internetul si televiziunea prin cablu sau digitala.
Cursul de referinta
In sensul prezentei legi, sunt servicii urmatoarele activitati: serviciile medicale, asigurari, service si mentenanta, transporturi de marfuri si de pasageri, coletarie, mesagerie sau posta, activitati de intretinere corporala si activitati ale cluburilor de fitness, de sport sau de sanatate, invatamant particular, organizare de evenimente si catering, telefonie fixa si mobila, internet, televiziune prin cablu si digitala, indiferent daca sunt consemnate sau nu prin facturi.
Pentru contractele aflate in derulare, incheiate pentru o perioada mai mica de 3 ani, cursul de referinta a leului fata de moneda straina de referinta nu poate fi mai mare decat cursul Bancii Nationale a Romaniei din data platii efective.
Iata forma adoptat de Senat