ETHEREUM AMENINTA DOMINANTA BITCOIN – Analistii estimeaza o triplare a pretului ETH pana la finalul anului
Criptomoneda Ethereum (ETH) a devenit noua „vedeta” a pietei cripto dupa raliul putenic din ultimele zilei, inregistrand un nivel record de 3500 de dolari in aceasta saptamana. Este un prag de pret pe care ETH l-a mentinut inclusiv joi, 6 mai, iar analistii financiari se asteapta sa atinga 5000 de dolari, intr-o saptamana. ETH a umbrit Bitcoin din acest punct de vedere, inregistrand o crestere de aproximativ 375% in 2021 si propulsandu-l pe Vitalik Buterin (foto), fondatorul blockchain-ului asociat ETH, printre cei mai tineri miliardari ai lumii (27 de ani).
Vitalik Buterin (foto) este un ruso-canadian de 27 de ani si a fondat Ethereum in 2013, la doar 19 ani. Acum, gratie cresterii spectaculoase a cripto-monedei sale, are o avere de 1,1 miliarde de dolari. El detine 300.000 de etheri in prezent, scrie CNN. Acum, fondatorul Ethereum, platforma deservita de cripto-moneda Ether, se numara printre cei mai noi miliardari ai planetei. Vitalik Buterin a ajuns la o avere de 1,1 miliarde de dolari.
In 2014, a fost selectat pentru a face parte din Thiel Fellowship, un program de doi ani creat de miliardarul Peter Thiel, care acorda 100.000 de dolari tinerilor care vor sa construiasca lucruri noi in loc sa stea intr-o sala de clasa. Nu este foarte activ pe retelele de socializare, ceea ce este surprinzator pentru ca, totusi, are 1,4 milioane de urmaritori pe Twitter.
Criptomoneda ETH este in prezent a doua cea mai mare moneda digitala dupa valoarea de piata - putin sub jumatate din capitalizarea de piata a Bitcoin.
Si, dupa opinia analistilor, ETH nu se va opri aici.
Astfel, analistii FundStrat afirma ca raportul de tranzactionare ETH-USD ar putea depasi nivelul de 10.000 de dolari pana la sfarsitul anului 2021, potrivit investorplace.com.
Analisti: ETH ar putea afecta semnificativ dominanta pietei Bitcoin in 2022
„Naratiunea cripto se schimba de la bitcoin la ethereum si alte segmente precum DeFi (descentralizat finante) si aplicatii Web 3.0 ”, a scris David Grider, strateg principal in domeniul activelor digitale, in 29 aprilie Weekly Crypto Briefing.
Un eveniment important in blockchainul ETH, numit sharding va extinde capacitatea Ethereum de a procesa tranzactiile impartind baza de date in 64 de mini-blockchains noi, abordand astfel problemele de aglomeratie din retea care o afecteaza in prezent. Acest upgrade va duce la noi cresteri explozive a pretului criptomonedei
Aceasta predictie a evolutiei pretului Ethereum a determinat a doua zi contribuitorul InvestorPlace, Chris MacDonald, sa reaminteasca cititorilor pozitia sa de lunga durata ca „pentru investitorii care iau in considerare alternativa Bitcoin, Ethereum ramane standardul de aur pentru astfel de optiuni”.
La randul sau, Nigel Green, director executiv si fondator al grupului de consultanta financiara deVere, crede ca pretul Ethereum ar putea atinge 5000 de dolari foarte curand. Mai mult decata att, el spune ca ETH ar putea submina pozitia dominanta de piata a Bitcoin, dat fiind conceptul din spatele criptomonedei.
„Ne putem astepta ca ETH sa afecteze semnificativ dominanta pietei Bitcoin in anul urmator si nu numai. Comparativ cu rivalul sau mai mare, Ethereum este mai scalabil, ofera mai multe utilizari si solutii, cum ar fi contracte inteligente care sunt deja utilizate in mai multe sectoare si este sustinut cu tehnologie blockchain superioara ”, a declarat Nigel Green
Si Laith Khala, de AJ Bell, recunoaste punctele forte ale lui Ether in contextul criptomonedelor, dar sustine o prudenta extrema:
„Ether sau Ethereum este mai flexibil decat Bitcoin, deoarece este programabil in functie de utilizare, deci poate fi utilizat pentru a verifica tranzactiile comerciale sau contractele ca precum si sa efectueze plati. Cu toate acestea, valoarea acestui activ este inca doar ceea sunt dispusi investitorii sa plateasca”, spune Khala.
Interesul in criptomonede a explodat in ultimul an pe masura ce Bitcoin a continuat sa creasca intr-un ritm fara precedent. Spre deosebire de Bitcoin, Ethereum actioneaza pe post de platforma prin intermediul careia pot fi dezvoltate aplicatii.
Desi investitorii cumpara si vand mii de criptomonede diferite, etherul si bitcoin reprezinta aproape doua treimi din intreaga piata mondiala a criptomonedelor, de 2,3 trilioane de dolari.
Revista Forbes face un top al innformatiilor pe care ar trebui sa le detina orice investitor care tranzactioneaza ETH
Iata care sunt particularitatile criptomonedei care se tranzactioneaza simbolul ETH, potrivit forbes.com:
Ce este Ethereum?
Potrivit brokerilor online eToro, Ethereum este unic in universul criptomonedelor. Ethereum, lansat in 2015, foloseste o platforma software open-source pe care dezvoltatorii o pot folosi pentru a crea criptomonede si alte aplicatii digitale.
Criptomoneda nativa a Ethereum se numeste Ether (simbolul de tranzactionare este ETH), in timp ce Ethereum se refera de fapt la o tehnologie specifica blockchain, registrul electronic descentralizat distribuit care tine evidenta tuturor tranzactiilor.
„Ganditi-va la Ether ca la simbolul criptomonedelor derivate din blockchain-ul Ethereum. Un blockchain permite transferul sigur al datelor criptate, ceea ce face aproape imposibila falsificarea. Ca si in cazul Bitcoin, aceste jetoane sunt in prezent exploatate prin intermediul computerelor care rezolva probleme matematice”, explica jurnalistii de la forbes.com
Bitcoin foloseste si tehnologia blockchain, dar Ethereum este considerat mai sofisticat si poate fi folosit pentru a rula aplicatii. Este un aspect, spun unii comentatori, care l-ar putea ajuta intr-o buna zi sa detroneze Bitcoin din topul al criptomonedelor. In ultimul an, popularitatea Ethereum a crescut atat in randul investitorilor cu amanuntul, cat si al investitorilor institutionali.
Care sunt avantajele cumpararii in Ethereum?
Potrivit eToro, Ethereum poate fi usor tranzactionat sau schimbat cu alte criptomonede. In plus, brokerul arata ca ETH poate fi utilizata la un numar tot mai mare de comercianti cu amanuntul online. Timpii de tranzactonare sunt mai rapizi in comparatie cu cei pentru Bitcoin si ofera, de asemenea, acces la o serie de aplicatii descentralizate (dApps), permitand dezvoltatorilor sa creeze noi instrumente online.
Progresul in domeniul platilor cu amanuntul a fost subliniat in martie 2021, cand Christie’s a devenit prima casa de licitatii de acest fel care a acceptat Ether ca plata pentru o opera de arta semnata de Beeple. Pretul de achizitie a echivalat cu o cifra de 69,3 milioane de dolari.
BEI a emis in aprilie prima obligatiune digitala de 100 de milioane de euro pe doi ani prin blockchain-ul Ethereum
La sfarsitul lunii aprilie 2021 si confirmand interesul crescand al sectorului financiar fata de sfera criptomonedelor, Banca Europeana de Investitii a emis prima obligatiune digitala de 100 de milioane de euro pe doi ani prin blockchain-ul Ethereum. Intre timp, la inceputul lunii mai, S&P Dow Jones a lansat mai multi indici de criptomonede, inclusiv unul pentru Ethereum, care vizeaza masurarea performantei activelor digitale.
Cum cumparati Ethereum?
Acest lucru se poate face printr-o platforma de tranzactionare, cum ar fi Coinbase sau prin intermediul unor platforme online, cum ar fi Gemeni, Kraken sau eToro.
In cazul in care legislatia din statul din care initiati tranzactia va permite (spre exemplu in Romania legislatia nu interzice, dar bancile sunt refractare la aceste tranzactii), va creati un cont la furnizorul ales care va confirma locul de resedinta si identitatea si apoi va conectati la contul dvs. bancar pentru a cumpara moneda. Taxele vor varia de la un furnizor la altul si pot depinde de suma pe care doriti sa o depuneti, (eventual) retrageti si de tranzactiile pe care doriti sa le efectuati.
Pretul Ethereum ar putea creste si mai mult?
In lumea criptomonedelor, putine lucruri pot fi luate de la sine inteles si nu exista certitudini. Si, asa cum am raportat mai sus, exista o multime de personalitati de rang inalt din comunitatea financiara care au rezerve profunde cu privire la siguranta, poate chiar viabilitatea, a conceptului general.
Dar Nigel Green, director executiv si fondator al consultantei financiare a grupului deVere, a sugerat recent ca pretul Ethereum ar putea depasi in curand pragul de 5.000 de dolari:
„Ether este unul dintre principalii beneficiari ai exploziei mai largi de pe piata criptomonedelor. Boom-ul din ultimele luni a fost alimentat de interesul crescand al investitorilor institutionali importanti si de recunoasterea tot mai mare a faptului ca monedele digitale fara frontiere sunt viitorul banilor”, spune Nigel Green.