Grid star
criptomonede

ESCROCHERII CU CRIPTOMONEDE IN NUMELE LUI ELON MUSK – Comisia Federala pentru Comert raporteaza fraude cripto de 80 milioane dolari in ultimele 6 luni

Autoritatile americane semnaleaza o crestere exponentiala a escrocheriilor cu criptomonede in ultimele 6 luni. Comisia Federala pentru Comert (FTC) precizeaza, intr-un raport publicat luni, 17 mai, ca mii de persoane au raportat ca au fost fraudate prin diferite scheme in care escrocii le-au promis investitii rentabile in criptomonede. Din octombrie 2020 pana in martie 2021, americanii au avut pierderi cumulate din fraude cripto de peste 80 de milioane de dolari.

Numele sefului Tesla, Elon Musk, devenit recent cea mai influenta voce din lumea cripto dupa ce a „reusit” sa manipuleze masiv pretul Bitcoin printr-un singur cuvânt pe Twitter, este identitatea preferată a escrocilor cand vine vorba sa goleasca portofelele virtuale ale investitorilor neexperimentati. Potrivit raportului FTC, infractorii virtuali au furat in ultimele sase luni cel putin 2 milioane de dolari in numele lui Elon Musk, prin inselatorii cu criptomonede.

FTC: Valoarea activelor digitale deturnate de escroci a crescut cu 1000% in ultimele 6 luni

Agentia federala mentioneaza ca numarul persoanelor care au raportat ca sunt escrocati de plasamentele in criptomonede a crescut de 12 ori in ultimele sase luni, in timp ce valoarea activelor digitale deturnate de escroci a crescut cu nu mai putin de 1000% in acelasi interval. FTC mai mentioneaza ca cifrele reale pot fi mult mai mari, deoarece datele pe care le detine reflecta doar escrocheriile raportate de consumatori.

Multi oameni au raportat ca au fost ademeniti catre site-uri web care arata ca niste oportunitati de investitii sau de minare a criptomonedelor, dar care sunt false. Aceste platforme ofera adesea mai multe niveluri de investitii. Mai precis, atacatorii sustin ca cu cat puneti mai mult, cu atat este mai mare rentabilitatea promisa. Site-urile folosesc marturii false ale unor vedete si jargonul criptomonedelor pentru a parea credibile, dar promisiunile de returnari enorme si garantate sunt pur si simplu minciuni. Aceste site-uri web pot chiar sa arate ca investitia dvs. creste. Dar oamenii raporteaza ca, atunci cand incearca sa retraga presupuse profituri, li se spune sa trimita si mai multe cripto - si sa ajunga sa nu primeasca nimic inapoi”, explica expertii FTC in raportul publicat de comisia federala.

Un alt tip de escrocherie, mai mentioneaza FTC, este cel care ofera presupuse „cadouri”, despre care atacatorii sustin ca sunt sponsorizate de vedete sau alte figuri cunoscute din spatiul criptomonedelor, care promit sa inmulteasca imediat criptomoneda pe care o trimiteti. Insa oamenii descopera ulterior ca au transferat activul criptografic direct in portofelul unui escroc.

Escrocherii cripto de 2 miliarde dolari in numele lui Elon Musk

De exemplu, oamenii au raportat ca au trimis peste 2 milioane de dolari in criptomoneda catre imitatorii Elon Musk in ultimele sase luni”, se mentioneaza in raportul FTC.

Nu este prima data cand numele lui Musk este exploatat de escroci. Anul trecut hackerii au vizat contul sau de Twitter si au preluat controlul asupra mai multor personalitati din reteaua sociala, inclusiv cel al lui Elon Musk.

CEO Tesla a devenit un jucator cripto de temut dupa ce declaratiile sale pe Twitter au creat, in repetate randuri, turbulente majore in piata. Reamintim ca Musk si-a facut o intrare spectaculoasa in piata cripto dupa ce Tesla a dezvaluit in februarie 2021 ca a cumparat bitcoin in valoare de 1,5 miliarde de dolari. In martie, Musk a anuntat ca Tesla va accepta bitcoin pentru achizitiile de vehicule electrice. Insa in mai a revenit asupra deciziei si a anuntat, pe Twitter, ca Tesla renunta sa vanda masini electrice pe bitcoin, invocand preocupari pentru mediu. Toate aceste mutari au avut un impact major pe interaga piata a criptomonedelor.

Tepele romantice se digitalizeaza: 20% din banii pierduti cu povesti de iubire online sunt criptomonede

Escrocii folosesc chiar intalniri online pentru a atrage oamenii in inselatorii de investitii in criptomonede, mai mentioneaza FTC. Multi oameni au mentionat in plangerea formulata catre agentia americana ca au crezut ca se afla intr-o relatie la distanta, insa noua lor dragoste a inceput sa discute despre „oportunitatea fierbinte de a investi in criptomoneda, dupa care a golit portofelul electronic”.

Aproximativ 20% din banii pe care americanii au raportat ca i-au pierdut prin escrocherii romantice din octombrie 2020 pana in prezent au fost trimisi in criptomoneda, iar multe dintre aceste rapoarte provin de la oameni care au spus ca au crezut ca fac o investitie” - Raportul Comisiei Federale pentru Comert

Escrocii amesteca afirmatii care pot parea plauzibile, deoarece criptomoneda este un teritoriu necunoscut pentru multi oameni. De fapt, unele dintre aceste scheme se bazeaza pe lanturi de recomandari si functioneaza prin aducerea de persoane care apoi recruteaza noi investitori, se arata in raportul FTC.

Totodata, tinerii investitori (cei cu varste cuprinse intre 20 si 49 de ani) au fost de peste cinci ori mai predispusi sa raporteze pierderea banilor din escrocheriile cu investitii in criptomonede, potrivit FTC. Multi dintre acestia au raportat ca au incarcat numerar in bancomate bitcoin pentru a plati impostori care pretind ca provin de la Administratia de securitate sociala, potrivit FTC.

Comisia Federala pentru Comert da cateva indicii pentru a identifica escrocii cripto

Daca va ganditi sa platiti cu criptomonede, sa stiti ca este diferit de plata cu cardul de credit sau alte metode traditionale de plata”, arata raportul FTC.

Escrocii gasesc intotdeauna noi modalitati de a va fura banii folosind criptomonede. Un semn sigur al unei inselaciuni este oricine spune ca trebuie, in mod obligatoriu, sa platiti prin criptomoneda. De fapt, orice persoana neverificata care va spune sa platiti prin transfer bancar, card cadou sau criptomoneda este un escroc, scrie FTC. Desigur, daca platiti, nu exista aproape nici o modalitate de a recupera acesti bani.

Iata cateva escrocherii cu criptomonede la care trebuie sa fii atent:

  1. Escrocherii de investitii si oportunitati de afaceri - Unele companii promit ca puteti castiga multi bani intr-un timp scurt si puteti obtine libertatea financiara.
  2. Alti escroci va spun sa platiti in criptomoneda pentru dreptul de a recruta pe altii intr-un program. Daca o faceti, spun ei, veti primi recompense de recrutare platite in criptomoneda. Cu cat aduceti mai multe persoane in retea, cu atat veti primi mai multi bani. Dar toate acestea sunt promisiuni false si garantii false.
  3. Unii escroci incep cu oferte nesolicitate de la presupusi „manageri de investitii”. Acesti escroci spun ca va pot ajuta sa va inmultiti banii daca le dati criptomoneda pe care ati cumparat-o. Dar dupa ce va conectati la „contul de investitii” pe care l-au deschis, veti descoperi ca nu va puteti retrage banii decat daca platiti taxe.
  4. Unii escroci trimit oferte de locuri de munca nesolicitate pentru a recruta investitori de criptomonede, a vinde criptomonede, sau a ajuta la conversia numerarului in bitcoin.Va vor promite un loc de munca (contra cost), dar vor ajunge sa va ia banii sau informatiile personale.

Agentia federala enumera cateva dintre caracteristicile tranzactiilor cripto care ar trebui luate in considerare de investitorii neexperimentati si, in acelasi timp, ofera indicii pentru a identifica persoanele si companiile de evitat:

  • Garanteaza ca veti castiga bani. Daca promit ca veti obtine profit garantat si fara riscuri, este o inselatorie. Chiar daca exista o sustinere aparenta a unor vedete sau marturii care pot fi dealtfel usor de falsificat.
  • Escrocii promit castiguri mari, cu randamente garantate. Nimeni nu poate garanta o rentabilitate stabilita, sa zicem ca escrocii afirma ca veti dubla suma de bani. Cu atat mai putin intr-un timp scurt.
  • Escrocii promit bani gratis. Indiferent ca promit in numerar sau criptomoneda, dar promisiunile de bani gratis sunt intotdeauna false.
  • Cer sume mari fara detalii sau explicatii. Inainte de a investi, verificati brokerul. Cautati online numele companiei si numele criptomonedei, plus cuvinte precum „recenzie”, „inselatorie” sau „reclamatie”. Vezi ce spun altii. Si cititi mai multe despre alte escrocherii de investitii obisnuite, se mai arata in raportul FTC.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani