EMBARGOU PE PETROLUL RUSESC – Germania este sceptica ca acest lucru il va opri pe Putin
29 April 2022 16:49 Lumea Banilor 985Germania a anuntat ca nu se va opune unui embargo al Uniunii Europene asupra petrolului rusesc, dar si-a exprimat scepticismul ca acesta este cel mai eficient mijloc de a-l opri pe Vladimir Putin, in contextul atacarii Ucrainei, potrivit digi 24, care citeaza Bloomberg.
Ministrul Economiei, Robert Habeck, a avertizat ca oprirea importurilor de petrol din Rusia ar afecta serios celei mai mari economii ale Europei, inclusiv intreruperi in aprovizionare si "cresteri enorme de preturi”.
Plata gazului rusesc
Pe de alta parte, Rusia vrea sa intareasca rubla, motiv pentru care a cerut plata gazelor in moneda nationala "tarilor neprietenoase”, iar Polonia a fost sanctionata pentru ca a refuzat sa plateasca in aceasta moneda. Kremlinul a anuntat ca Gazprom pune in aplicare decretul prin care Vladimir Putin a decis ca toate tarile care cumpara gaze rusesti trebuie sa le plateasca in ruble. Guvernul polonez a precizat ca are rezerve suficiente si ca nu mai depinde de gazele rusesti.
Vladimir Putin a anuntat in martie ca tarile “neprietenoase” Moscovei vor trebui sa achite gazele pe care le importa din Rusia in ruble. Mai exact, vor trebui sa isi deschida conturi in ruble la bancile rusesti, urmand ca platile pentru livrarea gazelor sa se faca in aceste conturi. Vladimir Putin a dat si un ultimatum: in cazul in care plata in ruble va fi refuzata, furnizarea gazelor catre tarile din Europa va fi sistata.
Ciuca da asigurari
Premierul Nicolae Ciuca a declarat ca Romania nu este afectata in acest moment. Potrivit acestuia, consumul de gaze este mult sub capacitatea de productie.
Premierul a fost intrebat de jurnalisti ce se intampla daca se opreste si furnizarea gazului rusesc catre Romania.
"Acum, cand discutam, se cauta surse alternative de asigurare a gazului, dar, inca o data, in acest moment Romania nu este afectata”, a declarat Ciuca.
Seful Executivului a precizat, in legatura cu consumul de gaze, ca este mult sub capacitatea de productie pe care noi o avem
"Stiti foarte bine ca suntem una dintre putinele tari din Europa care beneficiem de resursa de gaz consistenta, sigur, nu pe deplinatatea nevoilor noastre”.