ELVETIA INGHEATA ACTIVELE CRIPTO ALE CETATENILOR RUSI – Visa si Mastercard blocheaza toate tranzactiile initiate cu carduri emise in Rusia

1607

Guvernul federal elvetian intentioneaza sa inghete criptoactivele detinute de cetateni rusi si de intreprinderile detinute de acestia pe teritoriul Elvetiei, arata sursele citate vineri de Financial Times. Gigantii Mastercard si Visa, care la randul lor ofera si servicii cripto, au anuntat sambata ca isi suspenda operatiunile in Rusia in semn de protest fata de invazia Ucrainei.

Cercul sanctiunilor financiare se strange in jurul Rusiei, pe masura ce guvernele occidentale, bancile si companiile din fintech restrang accesul cetatenilor rusi la orice forma de serviciu financiar incercand, de asememea, sa blocheze inclusiv refugiul acestora in criptomoneda.

Dupa cum relateaza Financial Times, ministrul elvetian de Finante Guy Parmelin spune ca 223 de rusi, inclusiv apropiati ai presedintelui Vladimir Putin, au avut conturile bancare si activele fizice inghetate de Elvetia in ultima saptamana. Autoritatile elvetiene intentioneaza acum sa blocheze inclusiv tranzactiile cu criptomonede ale acestora, o sanctiune suplimentara dincolo de cele deja impuse de UE.

Un inalt oficial al ministerului de finante a declarat pentru Financial Times ca inghetarea activelor cripto era necesara deoarece Elvetia vrea sa protejeze integritatea propriei sale industrii blockchain. Potrivit unui raport al companiei CV VC, in decembrie 2021, aproximativ 1.128 de companii blockchain erau inregistrate in Elvetia sau in principatul vecin Liechtenstein.

Miercuri, Uniunea Europeana a anuntat planuri de a restrange capacitatea Rusiei de a se sustrage de la sanctiunile economice folosind criptomonede.

Guvernele se impiedica de limitele capacitatii lor de a impune sanctiuni in industria cripto

Luam masuri, in special in ceea ce priveste criptomonedele sau criptoactivele care nu ar trebui folosite pentru a eluda sanctiunile financiare decise de cele 27 de tari UE”, a declarat ministrul de finante al Frantei, Bruno Le Maire, potrivit decrypt.co.

Cu toate acestea, platformele de exchange cripto precum Coinbase si Binance au refuzat sa interzica si sa inghete accesul Rusiei la criptomonede, aratand ca acest lucru ar fi o discriminare. Mai mult decat atat, efectul unei astfel de decizii ar fi extrem de limitat deoarece, in timp ce o platforma, cel putin din punct de vedere teoretic, poate ingheta sau restrictiona accesul la serviciile sale, activele cripto pastrate „la rece” sau un portofel cu auto-custodie ar fi mai dificil de confiscat sau confiscat. Aceasta cu exceptia cazului in care detinatorii sai incearca sa le mute prin canale restrictionate.

Daca cineva isi detine personal cheia cripto, atunci, oriunde s-ar afla, ar fi practic imposibil sa-l identificam. Dar daca utilizatorii folosesc servicii cripto – fonduri, platforme de schimb si asa mai departe – accesul la acest tip de servicii il putem viza”, a declarat oficialul elvetian pentru Financial Times.

Visa, Mastercard si PayPal suspenda toate operatiunile in Rusia

Visa, Mastercard si PayPal suspenda toate operatiunile in Rusia, au anuntat sambata companiile, invocand invazia in curs de desfasurare a Ucrainei de catre tara, relateaza coindesk.com.

Visa va incepe sa lucreze pentru a intrerupe tranzactiile in Rusia, dar va dura cateva zile, potrivit unui comunicat de presa. Mastercard a declarat ca isi va suspenda toate serviciile de retea din Rusia, care a trimis forte militare in Ucraina la sfarsitul lunii februarie.

Odata finalizate, toate tranzactiile initiate cu carduri Visa emise in Rusia nu vor mai functiona in afara tarii si orice card Visa emis de institutii financiare din afara Rusiei nu va mai functiona in cadrul Federatiei Ruse”, se arata in declaratia Visa citata de coindesk.com.

Compania a fost obligata sa actioneze in urma invaziei neprovocate a Ucrainei de catre Rusia si a evenimentelor inacceptabile la care am fost martori. Regretam impactul pe care il va avea acest lucru asupra stimatilor nostri colegi, si pentru clientii, partenerii, comerciantii si detinatorii de carduri pe care ii deservim in Rusia. Acest razboi si amenintarea continua la adresa pacii si stabilitatii cer sa raspundem in conformitate cu valorile noastre”, se arata in comunicatul de presa semnat de presedintele si directorul general al Visa Inc., Al Kelly.

In mod similar, Mastercard a spus ca, pe langa blocarea unor institutii financiare rusesti, va inceta suportul pentru orice card emis de bancile rusesti si va bloca tranzactiile cu cardurile emise in afara Rusiei, dar folosite „la comerciantii sau bancomatele rusi”.

Tot sambata, viceprim-ministrul ucrainean Mykhailo Fedorov a postat pe Twitter o scrisoare trimisa de CEO-ul PayPal, Dan Schulman, in care anunta o masura similara.

Purtatorii de cuvant ai PayPal au declarat pentru Reuters ca „se va asigura in continuare ca soldurile conturilor (n.r. care urmeaza a fi blocate) sunt gestionate in conformitate cu legile aplicabile”.

Gilda Popa

1 comentariu la “ELVETIA INGHEATA ACTIVELE CRIPTO ALE CETATENILOR RUSI – Visa si Mastercard blocheaza toate tranzactiile initiate cu carduri emise in Rusia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole