Grid star
criptomonede

ELON MUSK RISCA SA PLATEASCA DAUNE DE 258 MILIARDE DOLARI - Un investitor cripto l-a dat in judecata, sub acuzatia ca ar fi promovat o "schema piramidala”

Elon Musk, seful companiilor Tesla, SpaceX si Neuralink, a fost dat in judecata de un cetatean american care cere despagubiri de 258 miliarde de dolari, sustinand ca ar fi fost victima unei scheme de tip piramidala cu criptomoneda Dogecoin. Musk este cunoscut ca fiind un promotor foarte activ al monedei virtuale. De altfel, Tesla accepta Dogecoin ca plata pentru masinile sale electrice din ianuarie 2022, asa cum a relatat la acel moment Lumea Banilor.

Gilda Popa

Procesul a fost intentat in Lower Manhattan de catre reclamantul Keith Johnson, relateaza New York Post. Johnson cere daune de 86 de miliarde de dolari de la Musk, plus 172 de miliarde de dolari pentru pierderile suferite din tranzactiile cu Dogecoin incepand din 2019. El intentioneaza sa-i reprezinte pe toti cei care au pierdut bani tranzactionand Dogecoin bazandu-se pe "reclama” pe care Musk a facut-o pe retelele de socializare pentru a promova criptomoneda.

In cazul in care ar fi obligat de instanta la plata acestor despagubiri Elon Musk, cel mai bogat om din lume, cu o avere neta evaluata de Forbes la 202,9 miliarde de dolari, ar ramane "sarac lipit” si cu o datorie de aproape 56 miliarde dolari.

Dogecoin este o criptomoneda dezvoltata in doar cateva ore de catre co-creatorii Billy Markus si Jackson Palmer la sfarsitul anului 2013. Cei doi au lansat criptomoneda doar ca o satira la adresa diferitelor alte criptomonede inutile aparute la acea vreme.

Dogecoin nu este o moneda, o actiune sau o valoare. Nu este sustinut de aur, alt metal pretios sau de orice altceva (...) Nu plateste dobanda sau dividende. Nu are o utilitate unica in comparatie cu alte criptomonede (...) Nu este asigurat de o entitate guvernamentala sau privata (...) Este pur si simplu o frauda prin care fraierii sunt inselati sa cumpere moneda la un pret mai mare”, se arata in plangerea lui Jackson Palmer depusa in instanta, potrivit New York Post.

In mod ironic, Dogecoin este una dintre putinele monede virtuale care au supravietuit de atunci, din 2013, sustinuta de puterea simbolului sau grafic, care a atrat numerosi simpatizanti din randul investitorilor cripto din intreaga lume. Un raport Grayscale de anul trecut a constatat ca este de fapt o criptomoneda mai recunoscuta decat Ethereum.

Influenta lui Musk asupra pretului Dogecoin

Popularitatea Dogecoin a fost sporita in special de Elon Musk la inceputul anului 2021, cand a inceput sa posteze pe Twitter in mod repetat remarci pozitive la adresa monedei virtuale, care au influentat milioane de urmaritori. Aceasta sustinere din partea celui mai bogat om din lume, miliardarul excentric cu o popularitate remarcabila, a facut ca Dogecoin sa fie primul altcoin din Top 10 dupa capitalizarea de piata care a avut o ascensiune mai rapida in termeni de unitate de multiplicare/ unitate de timp decat cea a BTC.

Dogecoin si-a pierdut practic toata valoarea de la ultimul maxim atins anul trecut , scazand cu peste 90% de la 73 de centi – maxim istoric atins anul trecut - la doar circa 6 centi astazi.

Influenta lui Elon Musk asupra pretului Dogecoin este inca predominanta. Pretul criptomonedei a explodat la cateva minute dupa ce Tesla a anuntat ca accepta din 14 ianuarie 2022 Dogecoin (DOGE) ca plata pentru achizitionarea unei masini electrice Tesla.

Criptomoneda a crescut din nou cand Musk a anuntat ca SpaceX o va accepta pentru platile de luna trecuta (mai 2022), ca atunci cand a inceput sa-si finalizeze oferta de cumparare a Twitter.

Miliardarul a anuntat in martie ca nu are de gand sa-si vanda niciunul dintre detinerile sale de Bitcoin, Ethereum sau Dogecoin, in ciuda pietei ursoaice.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani