ELON MUSK DEZVALUIE CINE AR FI PARINTELE BITCOIN - Seful Tesla a explicat pe ce argumente isi bazeaza teoria cu privire la persoana care a creat un nou ecosistem al banilor
Identitatea parintelui Bitcoin, Satoshi Nakamoto, ramane invaluita in mister la 12 ani de la lansarea criptomonedei. Insa Elon Musk (foto), CEO Tesla si SpaceX, este destul de sigur ca stie raspunsul la intrebarea care ii framanta pe criptoentuziasti. Multimiliardarul, el insusi suspectat ca ar fi creatorul sau unul dintre creatorii Bitcoin, a explicat pe ce argumente isi bazeaza teoria cu privire la persoana care a creat un nou ecosistem al banilor, bazat pe tehnologia blockchain si pe contractele inteligente.
Elon Musk a dezvaluit in direct, in timpul unui podcast moderat de expertul in Inteligenta Artificiala Lex Fridman si difuzat marti, 28 decembrie, ca in opinia sa nimeni altul decat Nick Szabo, informaticianul care a dezvoltat sintagma si conceptul de "contract inteligent”, ar putea fi Satoshi Nakamoto, relateaza Markets Insider.
Musk pare sa fie de acord cu numeroase persoane din domeniul criptomonedelor care cred ca Nick Szabo, cunoscut ca inventatorul unuia dintre predecesorii bitcoin, Bit Gold, si al contractelor inteligente digitale, este misteriosul "parinte” al Bitcoin.
"Te poti uita la evolutia ideilor inainte de lansarea Bitcoin sa vezi cine a scris despre aceste idei. Se pare ca Nick Szabo este probabil responsabil de evolutia acestor idei, mai mult decat orice alta persoana. El afirma ca nu este Nakamoto dar eu nu sunt sigur nici de una, nici de cealalta. Insa el pare sa fie cel responsabil de cele mai multe idei din spatele Bitcoin”, i-a spus Musk lui Lex Fridman, dupa ce a fost intrebat de identitatea reala a lui Nakamoto.
Miliardarul sud-african a precizat ca este "evident” ca nu stie exact cine este creatorul celei mai mari criptomonede din lume, dar ca teoriile formulate de Szabo par fundamentale pentru crearea bitcoin.
Creatorul conceptului de contract inteligent, Nick Szabo, a negat anterior ca este Satoshi Nakamoto
"Mi-e teama ca ai gresit cand ma suspectezi ca as fi Satoshi, dar m-am obisnuit cu asta”, i-a spus el in 2014 lui Dominic Frisby, autorul cartii "Bitcoin: The Future of Money?”, in care Frisby a demonstrat ca Szabo ar fi Nakamoto, relateaza forbes.com.
"Poate ca persoanele singulare nici macar nu sunt la fel de importante ca persoanele implicate ulterior in evolutia ideilor care au condus la schimbari radicale. Este trist sa te gandesti la istorie, dar poate ca majoritatea numelor vor fi uitate. Ce este numele? Oricum, este doar un nume, un nume atasat unei idei. Ce inseamna?”, i-a spus Musk lui Fridman citand dintr-un binecunoscut sonet al lui William Shakespeare care sustine puterea conceptului si irelevanta numelui.
Elon Musk, "acuzat” la randul sau, ca ar fi Nakamoto
Interesant este ca, la randul sau, Musk a fost "acuzat” ca ar fi Nakamoto, inclusiv de catre un fost angajat Space X citat recent de publicatia americana u.today.
"Fostul stagiar al SpaceX, Sahil Gupta, continua sa sustina teoria sa conform careia Elon Musk este Satoshi Nakamoto, creatorul anonim al Bitcoin. Intr-o postare recent publicata pe site-ul popular de blogging Medium, Gupta spune ca acum este "aproape sigur” ca Musk se afla in spatele Bitcoin. Convingerea sa a fost intarita de o discutie telefonica din 2017 cu Sam Teller, fostul sef de cabinet al antreprenorului Musk”, noteaza u.today.
Sam Teller ar fi "ramas mut” vreme de 15 secunde dupa ce a fost intrebat daca Musk este Nakamoto, dupa care a raspuns misterios si balbait: "Ei bine, ce as putea sa spun?”.
Pentru ca misterul sa fie si mai greu de deslusit, Musk neaga vehement ca ar avea o legatura cu crearea Bitcoin. Mai mult, la emisiunea din 28 decembrie 2021 el i-a mai spus lui Fridman ca nu intelege contractele inteligente bazate pe Ethereum – acele contracte bazate pe blockchain, care se executa automat atunci cand sunt indeplinite anumite conditii preprogramate. Szabo este cel care a creat conceptul din spatele contractelor inteligente, iar un presupus creator al Bitcoin ar trebui sa fie "as” in aceasta tehnologie.
"Nu am inteles niciodata toata chestia asta cu contractele inteligente, stii. Sunt prea prost sa inteleg contractele inteligente. Abordarea mea generala fata de orice fel de intelegere similara sau orice altceva este doar sa fac (n.r. lucruri folosind acea tehnologie)”, a spus Musk, mai in in gluma mai in serios la emisiunea moderata de Fridman.
Misteriosul creator al Bitcoin a disparut definitiv din spatiul public de un deceniu
Bitcoin a fost lansat pentru prima data in octombrie 2008 de Satoshi Nakamoto, un pseudonim in spatele caruia unii din lumea cripto cred ca s-ar putea afla mai mult de o persoana.
Autorul Dominic Frisby sustine ca Nick Szabo este Satoshi Nakamoto in cartea sa, "Bitcoin: The Future of Money?”. Frisby a consultat un expert in stilometrie care a concluzionat ca stilul de scriere al lui Szabo era similar cu scrierile cunoscute din Satoshi.20, noteaza investopedia.com.
O echipa de experti in lingvistica a studiat in 2014 documentul original in care era propus conceptul de Bitcoin, comparandu-l cu lucrari scrise de Szabo, un licentiat in ingineria calculatoarelor si apoi in drept al prestigioasei Universitati Washington.
Cercetatorii au comparat documentul despre Bitcoin si cu scrierile altor 10 persoane despre care exista presupuneri ca ar fi stat in spatele crearii primei criptomonede din lume.
"Numarul de asemanari lingvistice intre scrierile lui Szabo si documentul despre bitcoin este nefiresc”, a fost concluzia expertilor.
Acestia au adaugat ca niciunul dintre ceilalti potentiali candidati "nu se apropie nici pe departe in ceea ce priveste compatibilitatea”.
Szabo a vorbit in public despre istoria Bitcoin si a tehnologiei blockchain, insa a negat constant ca ar fi fost creatorul anonim din spatele criptomonedei.
Un alt motiv pentru care multe persoane cred ca Szabo este inventatorul bitcoin tine de faptul ca este creditat ca pionierul conceptului de contracte inteligente intr-o lucrare din 1996. In 2008, el a conceptualizat o moneda descentralizata pe care a numit-o Bit Gold, un precursor al bBitcoin. El a descris Bit Gold ca fiind "un protocol prin care biti cu valoare, de nefalsificat, ar putea fi creati online, cu o dependenta minima in raport cu de terte autoritati”, similar cu ceea ce este acum Bitcoin.