ELIMINAREA UNOR EXCEPTII FISCALE: ANUNTUL PREMIERULUI – Ciolacu vrea ca Romania sa revina la un climat concurential. Ce se intampla cu sectorul IT

567

sursa foto: facebook Guvernul Romaniei

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 23 iunie 2023, ca ar putea fi scoase anumite exceptii la Codul fiscal, insa momentan nu sunt vizate cele din IT (angajatii din acest domeniu beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor-n.r.).

Seful Executivului a precizat ca sunt exceptii la Codul Fiscal de aproximativ 74 de miliarde, lucru total anormal, iar Romania trebuie sa revina la un climat concurential:

„S-a terminat perioada exceptiilor peste exceptii”.
Potrivit lui Marcel Ciolacu, in acest moment se face o analiza la Ministerul de Finante, dar nu se va lua nicio decizie pana cand nu se discuta cu toti actorii implicati.

Iata intrebarile adresate premierului si raspunsurile acestuia:

Reporter:

As vrea sa va rog sa-mi spuneti: PNRR prevede ca ar trebui sa fie eliminate facilitatile din constructii, agricultura, IT. Ne-am putea astepta ca viitorul cod fiscal sa retraga aceste facilitati pentru constructii?

Marcel Ciolacu:

PNRR nu prevede acest lucru. PNRR prevede sa incepem sa scoatem din exceptii. Da, cred ca in viitor vor trebui scoase anumite exceptii. Asta nu inseamna, din analiza noastra preliminara, ca vom umbla la exceptiile din IT in acest moment. Sunt exceptii de aproape 20 de ani, din cate stiu eu, si a adus un lucru benefic pana acum, un hub important in Romania, aceasta exceptie. Ca sa fiu mai clar: sunt exceptii la Codul Fiscal de aproximativ 74 de miliarde. Este un lucru total anormal si o recomandare venita de la toate organismele financiare internationale. Cu alte cuvinte, trebuie sa revenim la un climat concurential egal in Romania. S-a terminat perioada exceptiilor peste exceptii.

Reporter:

Dar care sunt exceptiile care ar putea sa fie eliminate? Domeniul constructiilor ar putea fi vizat?

Marcel Ciolacu:

Sunt ferm convins ca, dupa ce vom lua decizia, vom veni si vom comunica. Nu vom lua nicio decizie. Avem recomandarile internationale. In acest moment se face o analiza la Ministerul de Finante, dar nu vom lua nicio decizie pana cand nu vom sta de vorba cu toti actorii implicati”.

Ultimele articole