ELIMINAREA SAMSARILOR DIN PIETE: SPRIJIN PENTRU PRODUCATORI – Legea semnata de Diana Sosoaca, in Parlament. Prevederile (Document)

1470

Propunerea legislativa privind stabilirea unor masuri de organizare si de functionare a pietelor volante in orase, destinate comercializarii produselor agricole si alimentare, a fost depusa in Senat.

Legea ofera facilitati producatorilor agricoli pentru vanzarea directa catre consumator a produselor agricole si alimentare din productia proprie, existand astfel posibilitatea eliminarii samsarilor, a acelor intermediari care cumpara pe bani putini de la agricultori si vand pe bani multi romanilor, umfland pretul nejustificat. Lucru arhicunoscut, si care ia din ce in ce mai multa amploare.

Comert in weekend

Potrivit initiatorilor, printre care si ex-senatoarea AUR Diana Sosoaca, proiectul urmareste, printre altele, o marire a profiturilor producatorilor de produse agricole si alimentare si a fermierilor.
Prin prezentul act normativ dorim sa initiem o lege speciala prin care sa se reglementeze situatiile si conditiile in care in zilele de weekend, respectiv sambata si duminica, sa se reglementeze organizarea si functionarea pietelor volante, destinate comercializarii produselor agricole si alimentare direct de producatori catre consumatori, cu obligatia ca in orase la o populatie de peste 38.000 si pana la 50.000 de locuitori, sa se organizeze cate o piata volanta. Astfel la aproximativ 150.000 de locuitori primariile locale va trebui sa depuna eforturile organizatorice in vederea infiintarii in zilele de weekend a 3 piete volante”, arata initiatorii.

Propunerea legislativa are in vedere:

-o marire a profiturilor producatorilor de produse agricole si alimentare si a fermierilor in cadrul juridic al unor intreprinderi mici si mijlocii, a unor persoane fizice sau a unor asociatii de producatori;
-oferirea oportunitatii producatorilor romani de a exercitarea comertului cu produse si servicii de piata in unele zone publice prin organizarea si functionarea unor piete volante;
-stimularea cresterii numarului de fermieri si producatori agricoli pe piata muncii din Romania;
-o marire a nivelului de investitii in modernizarea domeniului agroalimenatar in scopul conformarii cu cerintele U.E.;
-posibilitatea cresterii considerabile a profiturilor producatorilor romani, provenite din desfacerea produselor agricole si alimentare, fapt care ar fi extrem de benefic pentru acestia, dar si pentru populatia din orasele cu o populatie de pana la 2.000.000 de locuitori, care vor avea acces la produse traditionale si bio;
-atragerea de turisti in zona unde se organizeaza piete volante;
-facilitarea unei mai bune integrari a producatorilor agroalimentari pe piata si la nivelul lantului valoric;
-stimularea vanzarii de produse traditionale si a cresterii pietei de produse ecologice.

Vanzare directa catre consumator

Comertul in pietele volante se realizeaza in zonele libere, pe terenuri proprietate publica sau privata a administratiei publice locale sau pe terenuri proprietate privata, cu acordul proprietarilor pentru a asigura cadrul organizatoric care sa se creeze facilitati producatorilor agricoli pentru vanzarea directa catre consumator a produselor agricole si alimentare din productia proprie si facilitarea accesului populatiei din orase si municipii la produse proaspete si de buna calitate, direct de la producatori.
Administratorul pietei stabileste tarifele maximale pentru serviciile prestate, cu respectarea prevederilor legale, in baza dispozitiilor art. 15 din H.G. 348/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Tariful perceput producatorului pentru o zi de vanzare in piata volanta variaza intre 50 – 100 de lei pe zi, in functie de suprafata necesara”
, se arata, printre altele, in propunerea legislativa.

*Nota de Fundamentare
*Proiectul de lege

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole