ELIMINAREA IMPOZITULUI PENTRU PENSIILE DE PANA IN 3.000 LEI – Premierul Ciolacu: “Sa vedem daca e sustenabil”. Ministrul Investitiilor: "Daca ministrul de Finante prezinta modul in care se pot recupera veniturile, de ce nu” (Video)
Subiectul zilei vizeaza eliminarea impozitului pentru pensiile de pana in 3.000 lei. In prezent, legea prevede ca nu se impoziteaza cu 10% pensiile de pana in 2.000 lei. Potrivit unor surse politice, liberalii ar fi propus cresterea de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a pragului pana la care nu se impoziteaza pensiile contributive.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marti, 30 ianuarie 2024, ca vrea sa vada daca scenariul este sustenabil, precizand ca propunerea de crestere a pragului nu i-a fost prezentata de catre partenerii de coalitie.
Iata declaratia facuta de Marcel Ciolacu:
“Haideti sa vedem scenariul si vedem daca este sustenabil. Eu ma bucur ca am reusit in sase luni de zile sa aduc un echilibru macroeconomic in Romania. Sub nicio forma nu o sa iau masuri sa stricam tot ce am construit”.
La randul sau, ministrul Investitiilor, Adrian Caciu, cel care a ocupat portofoliul de la Finante, a declarat ca asteapta sa vada impactul bugetar:
"Daca ministrul de Finante prezinta modul in care se pot recupera veniturile care, sa spunem, ar fi, nu ar mai ajunge la bugetul de stat, de ce nu?”.
Caciu a tinut sa precizeze ca impozitare pe pensii a fost introdusa in 2010, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca nu se pot taia pensiile, iar Guvernul Boc a venit cu o impozitare pe pensii.
Iata declaratia facuta de Adrian Caciu:
"Sa vina cu un impact bugetar, sa vedem despre ce e vorba si sa ne dea cineva raspunsul la intrebarea cine a introdus impozitarea pe pensii. Imi aduc aminte ca aceasta impozitare pe pensii a fost introdusa in 2010, dupa ce CCR a spus ca nu se pot taia pensiile, mai tineti minte, si Guvernul Boc a venit cu o impozitare pe pensii. Dar nu am nicio problema, este evident ca dorim ca oamenii sa aiba venituri cat mai mari si neimpozitate, daca se poate. Daca ministrul de Finante prezinta modul in care se pot recupera veniturile care, sa spunem, ar fi, nu ar mai ajunge la bugetul de stat, de ce nu? Pana la urma asta este scopul nostru, sa gasim solutii pentru oameni”.
Pragul de impozitare
Reamintim ca in prezent venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei. Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei nu sunt supuse impozitarii cu 10%. Persoanele fizice cu venituri din pensii beneficiaza de asigurare in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. Castigul salarial mediu net utilizat la calculul impozitului pe venitul din pensii de serviciu este de 4.426 lei.
De asemenea, incepand cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost stabilit la 4.582 lei. Incepand cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru sectorul agricol si industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost stabilit la 3.436 lei.