ELECTRICA FURNIZARE si GAZ VEST, AMENDATE – ANRE a descoperit ca cele doua societati nu au aplicat schema de sprijin: “Afectand astfel interesele economice ale clientilor finali beneficiari ai schemei”

1511
robor creste

foto: digi24

ELECTRICA FURNIZARE si GAZ VEST au fost amendate cu 200.00 de lei de catre Autoritatea de Reglementare in Energie (ANRE) pentru ca nu au aplicat clientilor beneficiari schema de sprijin. Autoritatea precizeaza ca au fost dispuse masuri pentru refacerea facturilor aferente consumului de energie electrica si gaze naturale din luna noiembrie 2021, cu aplicarea schemei de sprijin.


Potrivit ANRE, clientii finali care au neclaritati privind facturarea energiei electrice si a gazelor naturale trebuie sa se adreseze furnizorului care a emis factura in discutie pentru clarificari, acesta avand obligatia transmiterii unei explicatii clare si usor de inteles a modului in care este calculata valoarea facturii, in special in cazul in care aceasta nu este bazata pe consumul real. In masura in care apreciaza ca prin raspunsul formulat nu au fost aduse clarificarile necesare, clientul final are posibilitatea sa se adreseze ANRE sau altor institutii care au atributii in acest sens, chiar si instantei de judecata.

Iata comunicatul ANRE:

“ANRE a finalizat partial actiunile de control demarate in data de 12.01.2022 la principalii furnizori de energie electrica si gaze naturale.
Astfel, au fost finalizate verificarile privind indeplinirea obligatiei de emitere de facturi care sa cuprinda informatii corecte, transparente, clare si complete referitoare la plafonarea pretului final al energiei electrice si al gazelor naturale precum si consumul facturat aferent perioadei de acordare a compensatiei.
In urma verificarilor efectuate, s-a constatat ca societatile ELECTRICA FURNIZARE si GAZ VEST, nu au aplicat clientilor beneficiari schema de sprijin prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/2021, aprobata prin Legea nr. 259/2021, pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrica si gaze naturale, pentru luna noiembrie 2021, afectand astfel interesele economice ale clientilor finali beneficiari ai schemei.
Pentru faptele savarsite, societatea ELECTRICA FURNIZARE a fost sanctionata cu amenda contraventionala in valoare de 200.000 lei, iar societatea GAZ VEST cu amenda contraventionala in valoare de 200.000 lei.
Totodata, au fost dispuse masuri pentru restabilirea legalitatii in sensul refacerii facturilor aferente consumului de energie electrica si gaze naturale din luna noiembrie 2021, cu aplicarea schemei de sprijin.
ANRE continua actiunile de control la furnizorii de energie electrica si gaze naturale, urmand ca, dupa finalizarea acestora, concluziile si eventualele sanctiuni si masuri aplicate, sa fie facute publice.

Reamintim clientilor finali care sunt pasii de urmat daca au neclaritati privind facturarea energiei electrice si a gazelor naturale:

Clientii finali care au neclaritati privind facturarea energiei electrice si a gazelor naturale, trebuie sa se adreseze furnizorului care a emis factura in discutie pentru clarificari, acesta avand obligatia transmiterii unei explicatii clare si usor de inteles a modului in care este calculata valoarea facturii, in special in cazul in care aceasta nu este bazata pe consumul real.
In masura in care apreciaza ca prin raspunsul formulat nu au fost aduse clarificarile necesare, clientul final are posibilitatea sa se adreseze ANRE sau altor institutii care au atributii in acest sens, chiar si instantei de judecata.
Recomandam clientilor finali de energie electrica/gaze naturale urmatoarele:
-sa incheie o conventie de consum cu furnizorul de energie electrica/gaze naturale;
-sa verifice daca facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis
-sa verifice in contract perioada in care trebuie transmis furnizorului indexul si sa beneficieze de mecanismul autocitirii pentru a evita facturarea unui consum estimat si ulterior regularizarea acestuia;
-sa nu ignore notificarile transmise de furnizorul de energie privind modificarea conditiilor contractuale, in special modificarea preturilor/tarifelor. Daca aceste modificari nu respecta conditiile prevazute in contract (pret fix pe o anumita perioada de timp), clientul final are dreptul sa sesizeze ANRE sau alte institutii care au atributii in acest sens, chiar si instanta de judecata”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole