Grid star
analize

Egoismul bietului profesor Iohannis

Un editorial de Cornel Nistorescu

Vestea cu pensionarea profesorului Iohannis a atras atentia mai mult din cauza marimii ei. Dupa nu stiu citi ani de munca, i s-o fi cuvenind ceva. Nu fac parte dintre cei interesati sa afle cit, desi situatia sa de personaj platit de la buget stirneste o asemenea intemeiata curiozitate. 

Cu ani in urma, am incercat sa aflam ce taxe a platit profesorul Iohannis pentru sumele incasate din meditatii. Cele din care si-a facut casele. N-am reusit. O intreaga masinarie s-a pornit la Sibiu pentru a ingropa un raspuns care ar fi putut sa-l ridiculizeze. Din doua rinduri, o semnatura si o stampila, onestitatea declaratiei publice a presedintelui Klaus Iohannis ar fi fost ingropata definitiv. Klaus Iohannis a fost profesor suplinitor la Agnita si, mai apoi, inspector scolar general adjunct la judetul Sibiu, de unde a fost promovat in urma unui incident care l-ar fi implicat pe inspectorul general. Mai tirziu, inspectorul general debarcat s-a dovedit a fi nevinovat. Dar Klaus Iohannis cel dornic de ascensiune a ramas pe pozitie.
Cum a ajuns Klaus Iohannis profesor titular la Liceul Samuel Brukenthal din Sibiu ramine un mister. Dar unul explicabil. Cine ar fi putut sa trinteasca la concursul pentru un post de titular un inspector general sau general adjunct? Romania cu acest grad de obiectivitate nu functioneaza inca, chiar daca ar fi fost vorba de cazul unui profesor care si-a luat definitivatul cu o nota minima (7).
Viata este plina de mistere si surprize si nimeni nu poate s-o transforme intr-o farmacie. Micile avantaje ale functiei nu pot fi delimitate la miligram moral.

Dar blocarea postului de titular pentru o perioada de 27 de ani poate deveni un subiect de meditatie si, in acelasi timp, o masura pentru devotamentul fata de profesie si fata de elevi al unui ins care s-a batut cu caramida in piept.
"Catedra de profesor de Fizica de la Colegiul National ‘Samuel von Brukenthal’ din Sibiu a devenit disponibila, dupa aproximativ 27 de ani in care postul a fost blocat de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Acesta a predat acolo timp de 19 ani.
Lista posturilor disponibile pentru titularizare in judetul Sibiu a fost publicata recent, iar printre acestea se afla si catedra de fizica de la Colegiul Brukenthal, cu predare in limba germana, ce presupune 18 ore de predare, reprezentand o catedra complete”. (Adevarul)

Presupun ca exista sute, poate chiar mii de functionari publici care provin din scoli si care isi pastreaza, in baza legii, pozitia de titular pe o catedra la o anume disciplina, fie in scoli, in licee sau chiar la facultati. Ei zic ca legea le da dreptul si chiar le da, fiind un soi de garantie si de recompensa pentru stradaniile din functia publica.
Cit de folositoare sunt acestea, este o alta poveste!? De obicei, titularii promovati pe cine stie unde nu se mai intorc niciodata, dar pastreaza norma blocata. Este o forma de egoism, de aparare, de lipsa de curaj in a. infrunta riscurile unei ascensiuni. Cei mai pagubiti sunt copiii. Egoismul si teama de esec ale titularului (gen Klaus Iohannis) aduc dupa ele o pregatire mediocra a elevilor. Suplinitorul de la Agnita, Klaus Iohannis, a devenit titular la Liceul Samuel Brukenthal, aducind dupa el un alt suplinitor.
Vrind-nevrind, constient sau nu, Klaus Iohannis a devenit parte a „Romaniei ne-educate”!

Sursa: Cotidianul.ro
 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani