Eficienta cheltuielilor de investitii din ultimii ani: iata cum s-a descurcat statul (Raportul)
O analiza a eficientei cheltuielilor de investitii din ultimii ani releva un rezultat nesatisfacator pentru tara noastra raportat la celelalte state membre UE. Este concluzia retinuta in raportul Consiliului Fiscal (CF) condus de Daniel Daianu (foto).
Potrivit CF, in conditiile in care Romania a avut, in ultimul deceniu, una dintre cele mai ridicate ponderi in PIB a cheltuielilor de investitii in comparatie cu media UE, infrastructura este insuficienta atat in termeni de cantitate, cat si de calitate, semn al unei eficiente scazute a cheltuielilor publice de investitii. Astfel, in perioada 2014-2023, ponderea in PIB a cheltuielilor de investitii a plasat Romania in prima jumatate a clasamentului (locul 11 in UE), cu o pondere medie de 4% din PIB, cu aproximativ 0,8 puncte peste media UE.
Consiliul arata ca analizele elaborate in ultimii ani de Comisia Europeana si diverse institutii financiare internationale arata ca, in mod sistematic, calitatea infrastructurii in Romania este printre cele mai scazute la nivel european, in special in sectoarele critice, precum infrastructura rutiera, feroviara si energetica, din cauza performantelor modeste inregistrate de majoritatea intreprinderilor de stat, principalii furnizori de infrastructura in aceste domenii, dar si lipsei unor progrese in sensul restructurarii intreprinderilor care inregistreaza pierderi:
“Consiliul Fiscal pledeaza in favoarea aplicarii ferme a cadrului legal existent privind managementul investitiilor publice si apreciaza ca o buna prioritizare a investitiilor, orientarea acestora spre activitatea de cercetare, dezvoltare si inovare in domenii strategice, in infrastructura fizica si cu precadere in cea digitala pot contribui la eliminarea decalajelor de infrastructura, la reducerea polarizarii si a disparitatilor regionale, precum si la imbunatatirea nivelului de competitivitate al economiei romanesti”.
Prezentam pasaje din raportul Consiliului Fiscal, pe care il atasam integral la finalul articolului:
“O analiza a eficientei cheltuielilor de investitii pe ansamblul ultimilor 10 ani releva un rezultat nesatisfacator pentru tara noastra raportat la celelalte state membre UE. In conditiile in care Romania a avut, in ultimul deceniu, una dintre cele mai ridicate ponderi in PIB a cheltuielilor de investitii in comparatie cu media UE, infrastructura este insuficienta atat in termeni de cantitate, cat si de calitate, semn al unei eficiente scazute a cheltuielilor publice de investitii. Astfel, in perioada 2014-2023, ponderea in PIB a cheltuielilor de investitii, potrivit metodologiei europene a plasat Romania in prima jumatate a clasamentului (locul 11 in UE), cu o pondere medie de 4% din PIB, cu aproximativ 0,8 pp peste media UE. Raportat la prima clasata, Ungaria, decalajul este de 1,5 pp, si fata de a doua clasata, Estonia, de 1,3 pp.
In ceea ce priveste clasamentul realizat la nivelul anului 2023, Romania se situeaza pe pozitia a treia, cu o pondere de 5,3% din PIB, in urma Estoniei (decalaj de 1 pp) si a Croatiei, decalaj de 0,1 pp (…).
Probleme la stat
Analizele elaborate in ultimii ani de CE si diverse institutii financiare internationale arata ca, in mod sistematic, calitatea infrastructurii in Romania este printre cele mai scazute la nivel european, in special in sectoarele critice, precum infrastructura rutiera, feroviara si energetica, din cauza performantelor modeste inregistrate de majoritatea intreprinderilor de stat – principalii furnizori de infrastructura in aceste domenii – si lipsei unor progrese in sensul restructurarii intreprinderilor care inregistreaza pierderi.
Conform celei mai recente analize a CF privind performanta companiilor de stat, rata investitiilor noi (% din total active) din aceste companii a avut o evolutie fluctuanta in cursul timpului (6% in 2022, 7,2 % in 2021, 5,3% in 2020, 5,8% in 2019 comparativ cu 1,3% in 2018 sau 4,7% in 2015) situandu-se mult sub media din perioada pre-criza, circa 12% (…).
Avand in vedere volumul insemnat de fonduri europene de care beneficiaza Romania, Consiliul Fiscal recomanda accelerarea eforturilor privind implementarea masurilor de reforma in domeniul investitiilor publice pentru a profita la maxim de finantarile alocate prin CFM 2021-2027 si prin PNRR in vederea realizarii obiectivelor investitionale prioritare ale tarii noastre.
Prioritizarea investitiilor
Totodata, Consiliul Fiscal pledeaza in favoarea aplicarii ferme a cadrului legal existent privind managementul investitiilor publice si apreciaza ca o buna prioritizare a investitiilor, orientarea acestora spre activitatea de cercetare, dezvoltare si inovare in domenii strategice, in infrastructura fizica si cu precadere in cea digitala pot contribui la eliminarea decalajelor de infrastructura, la reducerea polarizarii si a disparitatilor regionale, precum si la imbunatatirea nivelului de competitivitate al economiei romanesti.
In acest sens, o absorbtie cat mai inalta a fondurilor europene alocate prin CFM 2021-2027 (Cadrul financiar multianual-n.r.) si a resurselor disponibile prin PNRR constituie premise esentiale pentru ca trendul investitional ascendent din ultimii ani sa se mentina si pe termen mediu, sustinand un ritm inalt de crestere economica, in paralel cu realizarea procesului de consolidare bugetara, conform angajamentului Romaniei din cadrul PDE (Procedura de deficit excesiv-n.r.)”.
Nota: intertitlurile din raport apartin redactiei
Sursa foto: Antena 3 CNN