EFECTUL ISARESCU – Indicele ROBOR continua sa scada. Cotatia: 7,98%. Vesti bune pentru milioane de romani cu credite la banca

1073

sursa foto: digi24

Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 scade pentru a treia zi la rand. „Picajul” a inceput dupa ce guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a avertizat bancile ca au sarit calul.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat vineri, 12 august 2022, noua cotatie a ROBOR: 7.98%. Joi, 11 august, era 8,02% Miercuri, 10 august 2022, cotatia era 8,6%, fata de 8,14%, valoarea inregistrata marti.
ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna. Scaderea indicelului inseamna si rate mai mici la banca.

Reactia sefului BNR

Mugur Isarescu a criticat in urma cu trei zile bancile. Potrivit acestuia, bancile „au cam sarit calul cu ROBOR-ul”, care s-a dus mult mai mult in sus decat rata de politica monetara:
ROBOR-ul se misca aproape de rata dobanzii de politica monetara. De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat. Bancile au cam sarit calul cu ROBOR-ul, s-a dus mult mai mult in sus decat rata de politica monetara. Pentru a intelege ce s-a intampla, este nevoie de doua lucruri.
Acestea sunt dobanzi de piata, pietele au tendinta aceasta sa supra-reactioneze, asa functionraza pietele de peste tot in lume, mai ales in perioadele de crize, de tensiune. A fost clara tendinta bancilor si a traderilor, a celor care actioneaza pe piata monetara la termen, sa priveasca pesimist viitorul. Asa au vazut bancile viitorul. Inflatie mai mare, foarte greu de stavilit, si, in consecinta, acesta este ROBORUL (…).
Cotatiile au fost cu mult peste rata de politica monetara. Trebuie sa recunosc, conditiile de lichiditate, probabil ca au impins bancile sa sara calul cu ROBOR, am inasprit conditiile de ichiditate, pe un motiv foarte clar, Sa determinam bancile sa impinga mult mai sus ratele la dobandele la depozite. Pentru ca si acolo este vorba de romani, care pierd”.

1 comentariu la “EFECTUL ISARESCU – Indicele ROBOR continua sa scada. Cotatia: 7,98%. Vesti bune pentru milioane de romani cu credite la banca

  1. Da, dar am citit ca e pe termen scurt, va creste iar dobanda. Sotia are un card de credit si il folosim pe ala la nevoie, dar luna trecuta dupa ce l-am folosit pe o reparatie urgenta la masina, s-a stricat si centrala, cand sa plecam in vacanta. Eram inainte de salariu, ca sa nu amanam vacanta ca si-asa e o data pe an, am profitat de dobanda 0 la primul credit si am ales un IFN folosind comparatorul de pe http://www.creditifn.ro am dat banii inapoi la primul salariu. Bine ca nu avem credit ipotecar, ne-ar fi rupt cresterile astea de dobanzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole