Economia Romaniei prin ochii lui Isarescu (Raportul)
Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata ce s-a intamplat in economia Romaniei in 2024. Astfel, activitatea economica a stagnat in trimestrul III 2024, dupa ce a crescut cu 0,1 la suta in precedentele trei luni (variatie trimestriala), evolutie ce face probabila o restrangere a excedentului de cerere agregata si in acest interval.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, avansul PIB s-a marit la 1,2 la suta in trimestrul III 2024, de la 0,9 la suta in trimestrul precedent. Cresterea in termeni anuali a consumului gospodariilor populatiei a ramas alerta in acest interval, desi a incetinit in raport cu trimestrul II, in timp ce dinamica anuala a formarii brute de capital fix si-a prelungit descresterea relativ abrupta, atingand un minim al ultimelor 9 trimestre.
Evolutia exportului net si-a redus insa considerabil impactul contractionist in trimestrul III 2024, pe fondul scaderii relativ mai pronuntate a variatiei anuale a volumului importurilor de bunuri si servicii, care a ramas totusi in teritoriul pozitiv. Drept urmare, deficitul comercial, precum si cel de cont curent si-au temperat semnificativ cresterea anuala in raport cu trimestrul precedent.
Crestere moderata
Potrivit BNR, cele mai recente date si analize indica o crestere moderata a economiei in termeni trimestriali in trimestrul IV 2024, in linie cu previziunile precedente, dar si evolutii mixte ale principalelor componente ale cererii agregate si ale sectoarelor majore fata de perioada similara a anului anterior.
Astfel, comparativ cu ritmul mediu aferent trimestrului III 2024, in luna octombrie, vanzarile cu amanuntul, dar mai ales cele auto-moto si-au accelerat cresterea in termeni anuali, iar dinamica anuala a serviciilor prestate populatiei a revenit in teritoriul pozitiv, in timp ce volumul lucrarilor de constructii si-a accentuat puternic declinul in termeni anuali. In acelasi timp, variatia anuala a exporturilor de bunuri si servicii s-a marit usor in octombrie-noiembrie 2024, reducandu-si ecartul negativ fata de cea a importurilor, care a ramas constanta.
Pe acest fond, deficitul comercial a continuat sa-si tempereze cresterea fata de perioada similara a anului trecut, insa deficitul de cont curent si-a accelerat-o considerabil, ca urmare a deteriorarii balantelor veniturilor.
Salariile romanilor
Pe piata muncii, efectivul salariatilor din economie si-a reluat cresterea lunara in septembrie si a continuat sa se mareasca in octombrie 2024, intr-un ritm relativ alert, iar rata somajului BIM s-a redus la 5,4 la suta in octombrie si la 5,3 la suta in noiembrie, dupa cresterea la o valoare medie de 5,6 la suta in trimestrul III.
Totodata, potrivit sondajelor de specialitate, intentiile de angajare pe orizontul foarte scurt de timp si-au stopat declinul in octombrie si au ramas stabile in noiembrie-decembrie, incetinindu-si astfel scaderea in termeni trimestriali, in timp ce deficitul de forta de munca raportat de companii si-a accentuat descresterea pe ansamblul trimestrului IV 2024.
Dinamica anuala de doua cifre a salariului brut nominal si mai cu seama cea a costului unitar cu forta de munca din industrie au inregistrat o scadere in octombrie, ramanand insa inalte, dupa ce in trimestrul III 2024 au crescut la 16,7 la suta, respectiv la 18,6 la suta.
Analiza pe titlurile de stat
Principalele cotatii ale pietei monetare interbancare au consemnat cresteri insemnate in a doua parte a lunii noiembrie, iar ulterior au ramas relativ constante. Randamentele pe termen lung ale titlurilor de stat si-au accentuat si si-au prelungit ascensiunea pana in ultima decada a lunii decembrie 2024, in contextul volatilitatii ridicate a apetitului global pentru risc, dar si pe fondul incertitudinii asociate evenimentelor electorale derulate in noiembrie si in debutul lunii decembrie, de natura sa amplifice temporar ingrijorarile investitorilor financiari legate de pozitia fiscala si cea externa a economiei.
Cursul de schimb leu/euro s-a mentinut relativ stabil in lunile noiembrie si decembrie, pe palierul mai inalt pe care a revenit la mijlocul trimestrului precedent. In raport cu dolarul SUA, leul a continuat insa sa inregistreze deprecieri notabile in ambele luni, data fiind intarirea pronuntata a monedei americane pe pietele financiare internationale in acest interval.