ECONOMIA ROMANIEI LA INCEPUT DE 2023 – S-a anuntat cresterea preturilor (Document)

408

sursa foto: eloriente.net

Vesti proaste: managerii anunta o crestere accentuata a preturilor in comertul cu amanuntul  in cadrul unei “anchete de conjunctura” a Institutului National de Statistica.

Sunt si vesti mai bune: relativa stabilitate a activitatii si a numarului de salariati in industria prelucratoare si servicii.

Industrie prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna ianuarie 2023, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural 0%). Referitor la numarul de salariati, se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +32%).

Constructii

Potrivit estimarilor din luna ianuarie 2023, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -9%). Managerii estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere a acestora (sold conjunctural +39 %).

Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra scadere moderata (sold conjunctural -9%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +15%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +46%).

Servicii

Conform estimarilor din luna ianuarie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va inregistra relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -3%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +24%).

*Datele INS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole