ECONOMIA ROMANIEI – Iata ce se intampla. Date oficiale (Document)

1135

Productia industriala a scazut cu 0,8% ca serie bruta si cu 2,4% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in primele cinci luni ale anului, fata de perioada similara a anului trecut.

Potrivit Institutului National de Statistica, in mai 2022, productia industriala a crescut fata de luia aprilie 2022 cu 10,1% ca serie bruta si a scazut cu 0,1% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.
Fata de luna mai 2021, productia industriala a fost mai mare atat ca serie bruta (+6,4%), cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate (+1,1%).
In perioada inauarie-mai 2022, comparativ cu perioada similara a anului trecut, productia industriala a scazut cu 0,8% ca serie bruta si cu 2,4% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

Sectoarele care au ridicat productia

In luna mai 2022, productia industriala (serie bruta) a crescut fata de luna precedenta cu 10,1%, crestere sustinuta de toate cele trei sectoare industriale: industria prelucratoare (+12,2%), industria extractiva (+1,1%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,4%).
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut fata de luna precedenta cu 0,1%, ca efect al scaderilor inregistrate de industria prelucratoare (-2,3%) si industria extractiva (-1,7%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 4,3%.

Cifre oficiale

Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a fost mai mare cu 6,4%. Industria prelucratoare a crescut cu 8,5%, in timp ce industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 6,6%, respectiv cu 2,1%. Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 1,1%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+1,4%). Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 7,2%, respectiv cu 3,7%.

2022 versus 2021

In perioada ianuarie-mai 2022, comparativ cu perioada similara a anului trecut, productia industriala (serie bruta) a scazut cu 0,8%, ca urmare a scaderilor productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-6,1%) si industriei extractive (-4,4%). Industria prelucratoare a crescut cu 0,3%.
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a fost mai mica cu 2,4%, ca efect al scaderilor din cele trei sectoare industriale: productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-5,8%), industria extractiva (-4,3%) si industria prelucratoare (-1,2%).

*Datele INS

2 comentarii la “ECONOMIA ROMANIEI – Iata ce se intampla. Date oficiale (Document)

  1. @ Deci, îndatorarea, așa cum probabil că s-ar putea constata, favorizează migrarea forței de muncă ( aproximativ „naturală” ) către cei ce creditează, oferind venituri forței de muncă migratoare pe la nivelul dobânzilor plătite pentru îndatorare, îndatorare care contibuie și la depopularea zonelor ce solicită împrumuturile, ?

  2. @ În mod evident investițiile externe și creditorii implicați politic oferă, celor ce solicită împrumuturi, șanse pentru dezvoltarea unor economii marginale, îndeosebi de consum, care oferă posibilități puține de a face concurență celor ce acordă împrumuturile, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole