ECONOMIA ROMANIEI: CRESC PRETURILE – Iata la ce trebuie sa se astepte romanii

512

Vesti proaste: cresc preturile. Potrivit Institutului National de Statistica, managerii anunta o crestere accentuata a preturilor in industria prelucratoare, constructii si comertul cu amanuntul.

Potrivit unei anchete de conjunctura, se preconizeaza o relativa stabilitate a activitatii in industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii, dar si o relativa stabilitate a numarului de salariati in industria prelucratoare si servicii.

Industria prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna octombrie 2022, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +1%). Referitor la numarul de salariati, se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 2% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere accentuata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +40%).

Constructii

Potrivit estimarilor din luna octombrie 2022, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni scadere a volumului productiei (sold conjunctural -18%). Managerii estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere accentuata a acestora (sold conjunctural +45 %).

Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -5%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +14%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +11%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +48%).

Servicii

Conform estimarilor din luna octombrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +5%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +25%).

*Datele INS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole