ECONOMIA, IN CRESTERE - Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare prezinta cifrele. FMI a anuntat anterior prognoza pentru Romania. Avertisment pentru 2023
28 September 2022 12:20 Lumea Banilor 1127Vesti bune: Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a imbunatatit estimarile privind evolutia economiei romanesti in 2022 si 2023, dar avertizeaza ca pentru anul viitor se asteapta la o incetinire semnificativa a ritmului de crestere.
Conform celor mai recente prognoze ale BERD, economia Romaniei ar urma sa inregistreze un avans de 5,4% in acest an si de 1,9% anul viitor, cifre revizuite in sus fata de estimarile din luna mai, potrivit carora Produsul Intern Brut al Romaniei urma sa inregistreze o crestere de 2,9% in 2022 si o contractie de 1,1% in 2023.
Potrivit BERD, toate cele trei state membre UE din Europa de Sud-Est (Romania, Bulgaria si Grecia) au inregistrat o crestere economica solida in prima jumatate a lui 2022, insa incep sa apara semnale ale unei incetiniri semnificative in a doua jumatate a anului. Potrivit dcbusiness, inflatia a ajuns in zona de doua cifre, ceea ce a determinat guvernele din regiune sa atenueze impactul asupra firmelor si gospodariilor, insa incertitudinea cu privire la aprovizionarea cu energie in lunile urmatoare are efect asupra increderii si investitiilor. Ritmurile de crestere a PIB vor ramane solide, in special in cazul Greciei si Romaniei, pentru anul 2022, dar toate cele trei economii UE din Europa de Sud-Est ar urma sa inregistreze o reducere semnificativa a ritmului de crestere in 2023.
Prognoza FMI
Anuntul BERD vine dupa ce Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in sus prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2022, la 4,8%.
Potrivit ministrului de Finante, Adrian Caciu, acest lucru este o confirmare a abordarii corecte pe care Guvernul o are in raport cu situatia de la nivelul intregii Uniunii Europene.
Caciu anunta ca avem in continuare de avansat cu o serie de reforme, printre care reforma sistemului de asigurari sociale, de rezolvat inegalitatile salariale, de crescut competitivitatea si revigorat exporturile, de contracarat cresterea inflatiei (click aici pentru a citi mai multe).