RENUNTAREA LA PETROLUL RUSESC: ROMANIA SUSTINE – Anuntul facut
Romania sustine renuntarea la importul de petrol din Rusia, in cadrul celui de-al saselea pachet de sanctiuni impotriva Moscovei propus de Comisia Europeana, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
Potrivit acestuia, este important ca presiunea asupra Federatiei Ruse sa continue.
"Deocamdata suntem in faza in care al saselea pachet de sanctiuni este in discutii, in continuare. El se refera doar la petrol in acest moment. Interzicerea importului de gaz din Federatia Rusa nu face parte in acest moment din pachetul care se discuta. Este o masura care trebuie pregatita, pentru ca exista deja un nivel de ambitie creat de Uniunea Europeana pentru a renunta gradual la importurile de gaze din Federatia Rusa”, a declarat, la digi 24, Bogdan Aurescu.
Potrivit acestuia, in ceea ce priveste petrolul, inca se discuta.
"Noi sustinem aceasta masura, care presupune si o perioada de tranzitie – sau de gratie – in acest proces de renuntare la importurile de petrol. Nu am inca rezultatul discutiilor de la Bruxelles. Sper insa sa ajungem la un consens in asa fel incat sa putem sa adoptam acest pachet cat mai curand. Ceea ce este important este ca presiunea asupra Federatiei Ruse sa continue. Iar pachetul nu este doar despre petrol, mai sunt si alte masuri care sunt incluse acolo", a anuntat Aurescu.
Ungaria nu sustine
Ungaria nu poate sustine noul pachet de sanctiuni UE impotriva Rusiei in forma sa actuala – care include un embargo asupra importurilor de petrol, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute premierul Viktor Orban.
Viktor Orban a anuntat ca propunerea actuala a Comisiei Europene ar avea efectul unei "bombe atomice” asupra economiei Ungariei. Orban a adaugat ca Ungaria este gata sa negocieze o noua propunere, daca aceasta ar fi in acord cu interesele Ungariei.
Pachet de sanctiuni
Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus o interdictie treptata a importurilor de petrol din Rusia, in cadrul unui nou pachet de sanctiuni. Aceasta a declarat ca presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ‘trebuie sa plateasca un pret, un pret mare, pentru agresiunea sa brutala”, in contextul invaziei din Ucraina.
Von der Leyen a declarat ca se va propune interzicerea petrolului rusesc:
„Vom propune interzicerea petrolului rusesc din Europa. Va fi o interdictie completa a importurilor din toata Rusia. Acest lucru inseamna o interzicere totala a importului de petrol transportat pe apa si prin conducte, rafinat si nerafinat. Ne vom asigura ca vom elimina treptat petrolul rusesc in mod sistematic, care sa ne permita noua si partenerilor nostri sa ne asiguram rute alternative de aprovizionare si sa minimizam impactul asupra pietelor globale. De aceea, vom elimina aprovizionarea cu petrolul rusesc nerafinat pe parcursul a 6 luni si produsele rafinate pana la sfarsitul anului”.