DUPA SALARII, AU CRESCUT SI PENSIILE – Cu 0,7%, in timp ce preturile explodeaza. Premierul are cu ce se lauda (Document)

968

sursa foto: facebook Florin Citu

Preturile cresc de la zi la zi, facturile la energie si gaze au explodat, insa premierul Florin Citu are cu ce se lauda. Dupa ce in iulie 2021 castigul salarial mediu nominal brut a fost 5780 lei, cu doar 1 leu mai mare decat in luna iunie 2021 (click aici pentru a citi), au crescut si pensiile.

Pensia medie

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), pensia medie lunara a inregistrat o crestere de 0,7% in trimestrul II 2021 fata de trimestrul precedent. Iar pensia medie lunara (determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc.- platite de casele de pensii) a fost de 1661 lei, in crestere cu 0,7% fata de trimestrul precedent.

De asemenea, pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1601 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 53,2% (comparativ cu 54,6% in trimestrul precedent).

Trimestrul II 2021 comparativ cu trimestrul II 2020

Comparativ cu trimestrul II al anului precedent, numarul mediu de pensionari a scazut cu 47 mii persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a scazut cu 19 mii persoane.

Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cu 15,7% , respectiv cu 16,0%.

* Datele INS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole